Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robię je raz dwa, nie muszę nawet włączać piekarnika
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.01.2024 17:56

Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robię je raz dwa, nie muszę nawet włączać piekarnika

ciasto bez pieczenia
youtube.com/@malacukierenka

To niesłychane, w co zmieniają się herbatniki po nocy spędzonej w lodówce. Wcześniej przekładam je prostą w przygotowaniu masą. Całość tworzy ciasto, które wygląda jak z cukierni. Koniecznie sprawdźcie poniżej, jak je przyrządzić.

Warstwowiec kakaowy

Pieczenie ciasta nie jest nazbyt skomplikowaną czynnością. Trudno jednak osiągnąć efekt mistrzowski: stworzenie wypieku o licznych cienkich warstewkach przekładanych kremem.

Ten przepis pozwala ominąć ten problem. Ciasto bez pieczenia używa niewielkiego, słodkiego oszustwa, Efektem jest spektakularny deser, który wygląda jak z profesjonalnej cukierni.

herbatniki na blasze
youtube.com/@malacukierenka
Tę szybką i prostą zapiekankę robię, gdy jestem zabiegana. 1 dodatek jest obowiązkowy, z nim smakuje genialnie

Ciasto bez pieczenia – składniki

Tym skrótem jest oczywiście użycie herbatników. Do przygotowania tego ciasta nadadzą się dowolne. Warto jednak skorzystać z sugestii kanału Mała cukierenka, który sugeruje użycie kakaowych. To stamtąd zaczerpnęliśmy zdjęcia do ilustracji tego tekstu.

Składniki

  • 700ml mleka
  • 250 g śmietany 18%
  • 350 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 200g cukru
  • 3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 250g masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka fixu do śmietany 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 paczki herbatników
  • kakao do posypania

Przygotowujemy warstwowe ciasto

Prostokątną blachę wykładamy dokładnie papierem do pieczenia.

W garnku rozgrzewamy mleko. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, by łatwiej się rozpuściło. Całość zagotowujemy.

W miseczce rozbijamy jajka z cukrem, kwaśną śmietaną, dwiema łyżeczkami aromatu waniliowego i zawartością opakowania budyniu. Ubijamy mikserem na gładką masę. Mieszając, dodlewamy masę do gotującego się mleka.

Masę gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, przelewamy do miski i studzimy pod szczelnym przykryciem przez ok. godzinę. W tym czasie na blasze układamy warstwę herbatników.

Kiedy masa ostygnie, dzielimy ją na cztery części i wylewamy na blachę. Każdą część przykrywamy warstwą herbatników. Ostatnią warstwę układamy na wierzchu ostatniej części masy. Ciasto musi być dostatecznie rzadkie, żeby układało się w blaszce.

Śmietanę kremówkę ubijamy robotem z cukrem pudrem, łyżeczką aromatu waniliowego i fiksem do śmietany. Bitą śmietaną smarujemy ciasto od wierzchu i posypujemy kakao.

Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Kiedy biszkopty zmienią, nasz przekładaniec zmieni się w prawdziwe ciasto jak z piekarni.

Wypróbuj też przepis na ciastka z ciasta francuskiego z brzoskwiniami. Dowiedz się też, jakie przyprawy są najlepsze na stany zapalne i infekcje.

masa jajeczna
youtube.com/@malacukierenka