Smakosze.pl Przepisy Ten tani obiad robię w 15 minut. Na Śląsku każdy się tym zajada
Fot. Shutter/Lecker Studio

Ten tani obiad robię w 15 minut. Na Śląsku każdy się tym zajada

2 października 2024

Wybitny śląski dodatek do dań, który powinien mieć (i miewa) swoje miejsce w kuchni polskiej. Ciapkapusta to dodatek skrobiowy i surówka w jednym, a przy tym po prostu pyszne danie.

Ciapkapusta śląska

Jak przystało na śląskie danie, w ciapkapuście można odnaleźć nuty kuchni regionu Europy Środkowej. Podobnie jak niemiecka sałatka ziemniaczana , ciapkapusta łączy ziemniaki z kwaśnymi smakami. Na wzór polskiej i niemieckiej kuchni włącza kapustę kiszoną.

Nazywa się ciapkapusta lub ciaperkrałt od polskiej lub niemieckiej nazwy warzywa oraz słowa „ciaprać”, które po śląsku oznacza brudzić, chlapać albo mieszać. I taka jest właśnie ta potrawa: to pomieszanie ziemniaków z kapustą kiszoną.

kapusta kiszona

Grzybiarze ich nie zbierają, a są smaczniejsze od podgrzybków. W lesie jest ich mnóstwo

Kapusta w kuchni śląskiej

Nie jest tajemnicą, że po drugiej wojnie światowej polska kuchnia czerpała dość wyraźnie z kuchni śląskiej, podobnie jak z kresowej. Ciaperkrałt (na Opolszczyźnie zwany też panczkrałtem ) jest więc dość rozpowszechniony w wielu domach. Ale ci, którzy jeszcze go nie próbowali, powinni jak najszybciej nadrobić ten brak.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 200 g boczku lub kiełbasy
  • Sól, pieprz

Ciapkapusta na szybki obiad

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy również kapustę. Oba składniki odcedzamy.

Kiełbasę lub boczek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, a kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy mięso . Smażymy je na złocisto.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski . Dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną. Zawartość patelni przekładamy do miski razem z wytopionym tłuszczem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki według Makłowicza i kluski na parze .

sałatka ziemniaczana

Przekrój cytrynę i włóż do zmywarki. Efekt odczujesz natychmiast
Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na ciasto czekoladowe. Będzie mięciutkie i wilgotne
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy