Smakosze.pl Przepisy To ciasto piekę tylko z 3 składników. Wychodzi wyśmienite za każdym razem
Fot. youtube.com/UnjourUnerecettekatyseats

To ciasto piekę tylko z 3 składników. Wychodzi wyśmienite za każdym razem

23 stycznia 2025

Szybki i niezwykły przepis inspirowany kuchnią Orientu. Z połączenia mąki i dwóch składników, których zazwyczaj nie kojarzymy z ciastem, wychodzi bardzo ciekaw deser. Ciasto jest wilgotne i wyjątkowo aromatyczne.

Ciasto z pomarańczy

Za wybitny smak tego szybkiego ciasta odpowiada pomarańczowa masa, która jest jego głównym składnikiem. Przygotowujemy ją z obgotowanych i zblendowanych pomarańczy razem ze skórą. Dzięki temu całość jest słodko-gorzka i pełna aromatu.

Spoiwem ciasta, prócz mąki, jest mleko zagęszczone . Dzięki niemu – i oczywiście słodyczy owoców – deser nie potrzebuje dodatkowego cukru . Jest przy tym wilgotny i w strukturze zupełnie niepodobny do większości znanych nam ciast.

ciasto w keksówce
Fot. youtube.com/UnjourUnerecettekatyseats
Nowe doniesienia w sprawie skażonych borówek z Polski. Rośnie liczba poszkodowanych osób

Szybkie ciasto z 3 składników

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Pewnego dnia przepis. Podany jest tam sposób na polewę z podobnych składników jak samo ciasto. Łasuchy mogą jednak skusić się na wykończenie swojej wersji czekoladą deserową, która genialnie komponuje się z pomarańczami .

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki zagęszczonego mleka
  • 200 g mąki
  • Na polewę: łyżka zagęszczonego mleka i sok z połowy pomarańczy albo tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona z 30 ml śmietanki

Szybkie ciasto pomarańczowe

Pomarańcze dokładnie myjemy, zalewamy wodą w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Na wolnym ogniu gotujemy przez ok. 5 minut . Wyjmujemy do przestudzenia.

Z podgotowanych pomarańczy odcinamy końcówki. Resztę, razem ze skórą, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę.

Zmiksowane pomarańcze przekładamy do miski. Dodajemy mleko zagęszczone i łączymy. Zasypujemy przesianą mąką i wszystko razem mieszamy, by uzyskać gładkie, lejące ciasto .

Masę wylewamy do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kiedy będzie rumiane, wyjmujemy, lekko studzimy i dekorujemy wybraną polewą.

Wypróbuj też przepisy na pieczone racuchy z jabłkami i zupę zimową na odporność .

polewa na cieście
Fot. youtube.com/UnjourUnerecettekatyseats
Lara Gessler w ten sposób trzyma jajka. Nauka mówi coś innego
Zjedz miskę tej zupy dziennie, kilogramy polecą w dół. Idealna do trzymania linii i odchudzania
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy