To najdziwniejszy sposób gotowania. Pokaż go gościom, a przeżyją wstrząs
Słynny francuski chemik, znany z książki o wykorzystaniu nauki w kuchni, zaproponował najdziwniejszy jak dotąd, sposób gotowania ryb i drobiu. Aż nie chce się wierzyć, że to możliwe.
Szalony naukowiec w kuchni
Hervé This, naukowiec, który stworzył wiele zaskakujących kuchennych technik, zaszokował nietuzinkową metodą przygotowywania drobiu i ryb. Kiedy ogłosił ją we Francji, przeszedł do historii gastronomii. Metoda jest wstrząsająca, ale po zastanowieniu okazuje się całkiem rozsądna, oszczędnościowa i efektywna.
Legendarna metoda Thisa została przypomniana przez wydaną właśnie po polsku książkę „Francja na talerzu”. Choć sposób ten powstał w 2015 roku, do dziś budzi kontrowersje i jest traktowany raczej jako ciekawostka.
Polski trop
Wśród dość zaskakujących pomysłów francuskiego chemika, znajduje się także gotowanie ze skoncentrowanych substancji aromatycznych, które pod kierunkiem Francuza doskonalił warszawski zdobywca gwiazdki Michelin, Andrea Camastra.
Jednak nie o takie gotowanie tym razem chodzi. Hervé This jest bowiem zwolennikiem przygotowywania delikatnego mięsa w niskiej temperaturze, za to pod wysokim ciśnieniem.
Naukowiec wyjaśnia
– Tak, ta metoda świetnie sprawdza się w przypadku ryb i drobiu oraz pasztetu z gęsich wątróbek – wyjaśnia Smakoszom chemik. W przypadku drobiu trzeba nieco wyższej temperatury niż przy rybach. No i należy zawsze brać pod uwagę grubość kawałka mięsa, które gotujemy. Od tego zależy czas gotowania.
- Poza tym, jeśli wziąć pod uwagę oszczędność energii, ten sposób jest doskonały – wyjaśnia nasz rozmówca. O jaki sposób gotowania tu chodzi? Otóż Hervé This opracował metodę gotowania ryby w… zmywarce.
Zmywarka wielofunkcyjna
„Zmywarka gotuje w niskiej temperaturze, w sposób ciągły, bez dodatkowego zużycia energii. To ekologiczne, dobre i oszczędne” – wyjaśniał swój pomysł naukowiec wstrząśniętej francuskiej publiczności w 2015 roku. „Niska temperatura doskonale sprawdza się podczas
gotowania ryb lub delikatnych mięs zawierających kolagen. Są to produkty spożywcze, które nie wymagają zmiękczania podczas procesu gotowania.”
Przepis naukowca na łososia ze zmywarki jest wyjątkowo prosty. „Po doprawieniu – w zależności od nastroju – na przykład kilkoma ziarnami czerwonego pieprzu, koperkiem lub oliwą, umieść łososia w szczelnie zakręconym słoiku lub w torebce do zamrażania i nastaw program na 1 godzinę 15 minut w temperaturze 65 stopni Celsjusza”.
Przepis pochodzi z książki „Francja na talerzu”, Wydawnictwo Znak, 2023