Smakosze.pl Przepisy Tradycyjna babka ziemniaczana. Mamy przepis rodem z Podlasia
canva/aga7ta

Tradycyjna babka ziemniaczana. Mamy przepis rodem z Podlasia

28 lipca 2022

Czy może być coś pyszniejszego niż tradycyjna babka ziemniaczana? Znakomity podlaski specjał swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi boczku. Zazwyczaj serwuje się go jako dodatek do obiadu, lecz można go również podać solo. Koniecznie spróbujcie — domownicy będą zachwyceni.

Tradycyjnej babki ziemniaczanej nie odmówi sobie chyba żaden amator pełnych smaku i sycących dań z ziemniaków. Pochodząca z Podlasia receptura zakłada, że w potrawie znaleźć musi się boczek. Nie można zaś jej podać z sosem z pieczarek — trzeba wykorzystać leśne grzyby. Zachęcamy do spróbowania.

Przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną z Podlasia

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków

  • ćwierć kilograma wędzonego boczku

  • 3 jaja

  • 2 średnie cebule

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

  • pół łyżeczki majeranku

  • 1 łyżeczka soli

  • trochę pieprzu

Wiemy, jak zrobić tradycyjną babkę ziemniaczaną. Przepis jest niezwykle prosty

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, delikatnie odsączamy umyć i dodajemy łyżkę mąki. Cebulę obieramy i siekamy.

Boczek kroimy w kosteczkę zrumieniamy na rozgrzanej patelni, a następnie przenosimy go do ziemniaków w misce. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni wrzucamy do miski.

Składniki mieszamy, po czym wbijamy jaja oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Jeżeli całość wyszła dość rzadka, wsypujemy jeszcze łyżkę mąki. Masę na tradycyjną babkę ziemniaczaną przenosimy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 90 minut bez przykrycia. Podajemy na gorąco.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na świetne dodatki do tradycyjnej babki ziemniaczanej. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić smakowitą kapustę kiszoną, wprost idealną do tego dania. Ten natomiast zdradza sekret aromatycznego sosu z grzybów leśnych — typowy dodatek serwowany na Podlasiu wraz z ziemniaczanym smakołykiem.

Tradycyjną babkę ziemniaczaną podaje się z sosem grzybowym
canva/ola_p

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy