Smakosze.pl Przepisy Tradycyjne kluski ziemniaczane ze skwarkami i twarogiem
Screen filmu z kanału Anka Gotuje na YouTube

Tradycyjne kluski ziemniaczane ze skwarkami i twarogiem

11 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kluski ziemniaczane, czyli tak zwane szare kluchy, są nieodłącznym elementem wielu posiłków sprzed lat. Dzisiaj mało kto je jednak przygotowuje. Jeśli chcesz spróbować ponownie smaku swojego dzieciństwa, mamy dla ciebie doskonały przepis - nie zapomnij o dodaniu do niego twarogu oraz wysmażonych skwarek.

Kluski ziemniaczane obecnie najczęściej można zjeść u babć, które dalej trzymają się swoich ulubionych receptur. Kluski te są bowiem banalnie łatwe w przygotowaniu, a ich smak zaskakuje największych smakoszy.

Duży wpływ na przyjemność płynącą z jedzenia kluch mają dodatki, czyli chrupiące skwarki oraz delikatny ser twarogowy. Potrawa ta może być podawana zarówno samodzielnie, jak i dodatek do głównego dania.

Przepis na kultowe kluski ziemniaczane

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 300 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki soli

  • świeżo zmielony pieprz

  • 250 g półtłustego twarogu

  • 100 g słoniny

  • 100 g wędzonego boczku

Jak zrobić kluski ziemniaczane niczym za dawnych lat?

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Następnie należy je rozdrobnić - można wykonać to za pomocą tarki o najmniejszych oczkach, jak i blendera. Po utarciu przełóż je na sitko i pozwól im odsączyć się z nadmiaru soku.

Słoninę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je na zimną patelnię i powoli podgrzewaj. Smaż je, aż wytopi się z nich większość tłuszczu. Odstaw je na bok.

Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, sól oraz świeżo mielony pieprz. Wymieszaj ciasto i przełóż je na deskę. Małymi porcjami wkładaj ciasto do gotującej się i osolonej wody. Gotuj kluchy 3 minuty. Podawaj ze skwarkami oraz świeżo pokruszonym twarogiem. Smacznego.

Screen z filmu na kanale PrzepisTV na YouTube
Screen z filmu na kanale PrzepisTV na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jagodzianka.com

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy