Tradycyjne kluski ziemniaczane ze skwarkami i twarogiem
Kluski ziemniaczane, czyli tak zwane szare kluchy, są nieodłącznym elementem wielu posiłków sprzed lat. Dzisiaj mało kto je jednak przygotowuje. Jeśli chcesz spróbować ponownie smaku swojego dzieciństwa, mamy dla ciebie doskonały przepis - nie zapomnij o dodaniu do niego twarogu oraz wysmażonych skwarek.
Kluski ziemniaczane obecnie najczęściej można zjeść u babć, które dalej trzymają się swoich ulubionych receptur. Kluski te są bowiem banalnie łatwe w przygotowaniu, a ich smak zaskakuje największych smakoszy.
Duży wpływ na przyjemność płynącą z jedzenia kluch mają dodatki, czyli chrupiące skwarki oraz delikatny ser twarogowy. Potrawa ta może być podawana zarówno samodzielnie, jak i dodatek do głównego dania.
Przepis na kultowe kluski ziemniaczane
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.
Składniki:
-
1,5 kg ziemniaków
-
300 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki soli
-
świeżo zmielony pieprz
-
250 g półtłustego twarogu
-
100 g słoniny
-
100 g wędzonego boczku
Jak zrobić kluski ziemniaczane niczym za dawnych lat?
Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Następnie należy je rozdrobnić - można wykonać to za pomocą tarki o najmniejszych oczkach, jak i blendera. Po utarciu przełóż je na sitko i pozwól im odsączyć się z nadmiaru soku.
Słoninę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je na zimną patelnię i powoli podgrzewaj. Smaż je, aż wytopi się z nich większość tłuszczu. Odstaw je na bok.
Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, sól oraz świeżo mielony pieprz. Wymieszaj ciasto i przełóż je na deskę. Małymi porcjami wkładaj ciasto do gotującej się i osolonej wody. Gotuj kluchy 3 minuty. Podawaj ze skwarkami oraz świeżo pokruszonym twarogiem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na domowy dżem jeżynowy. Idealny do pieczywa i deserów
-
Sałatka makaronowa zamiast obiadu. Doskonale syci, a zrobisz ją w 10 minut
Źródło: jagodzianka.com