Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Tylko przez tyle czasu można trzymać mięso w zamrażarce. Większość osób łamie tę zasadę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.02.2025 17:39

Tylko przez tyle czasu można trzymać mięso w zamrażarce. Większość osób łamie tę zasadę

mrożone mięso
Fot. Shutterstock

Obecność lodówek, a potem także zamrażarek w domach zrewolucjonizowała nasze podejście do żywności. Uśpiła jednak przy okazji czujność. Kiedy zmrożone mięso przestaje nadawać się dojedzenia i wymaga pilnego zużycia? Warto przeczytać jasne zasady.

Mrożenie i rozmrażanie mięsa

Wiele osób czuje się pewniej, mając w odwodzie kawałek mięsa, z którego w każdej chwili przyrządzić można obiad. Obecne w praktycznie każdym domu zamrażarki, ustawione typowo na -18 stopni, dają taką możliwość. Jako granice dobrego mrożenia podaje się coś między -10 a -30 stopni.

Mięso zresztą lubi zamrażanie. Kruszeje przy tym, bo drobinki lodu rozsadzają od środka jego strukturę. Ważne jest przy tym, by dobrze zamrozić mięso. Zasada jest taka: z zamrażaniem im szybciej, tym lepiej, z rozmrażaniem odwrotnie. Dzięki temu w mięsie nie zdążą uformować się większe bryłki lodu, które rozwaliłyby doszczętnie włókna, a następnie niezbyt dynamicznie będą w nim zanikać.

zamrożona wołowina

Wstrząsające wyznanie Tomasza Jakubiaka. Większość czasu spędza na wózku

Ile czasu przechowywać zamrożone mięso

Ważne jest dla nas jednak to, co dzieje się pomiędzy tymi dwoma działaniami. Ile czasu mięso może spędzić w zamrażarce? To zależy od jego rodzaju. Warto pamiętać, że niska temperatura nie wyłącza wszystkich procesów mikrobiologicznych, choć większość wyraźnie spowalnia.

Dalsza część testu pod filmem.

I tak, do najbardziej odpornych na zamrażanie należą wołowina i cielęcina. Te mogą poleżeć w zamrażarce nawet do 8 miesięcy. Wieprzowinę zaś trzymajmy tam nie dłużej niż pół roku. Na osobne traktowanie zajmuje mięso mielone. Ze względu na jego strukturę wypada zużyć je do dwóch miesięcy po zamrożeniu.

mięso mielone.jpg
Fot. Canva

Czy i jak mrozić ryby i drób

Mrożenie ryb nie jest niemożliwe, kupujemy zresztą filety prosto z zamrażarki. Mogą one w tym stanie przetrwać 3-4 miesiące, choć rozmrożone nie będą już tej samej jakości co świeże. Zaskakuje, nie pierwszy zresztą raz, kurczak. Dla niego maksimum to 2-3 miesiące, z podobnych powodów, dla których niechętnie podajemy go na surowo – zagrożeń mikrobiologicznych.

 

Przy tym wszystkim należy jeszcze pamiętać o odpowiednim pakowaniu i oznaczaniu mięsa. Wybieramy tylko opakowania nadające się do mrożenia, oznaczone na opakowaniu śnieżynką. Każde takie opakowanie opisujemy nazwą produktu i datą zamrożenia. Czas przechowywania z powyższych informacji można również dodać dla ułatwienia orientacji w zamrażarce.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z ryżem i faszerowaną paprykę.

mrożone mięso w folii