U mnie w domu nie wyrzuca się czerstwego chleba. Zalewam go mlekiem, ubijam widelcem i robię cudowny obiad
Czy zdarza się wam kupić zbyt dużo chleba? Co zrobić, gdy ten staje się czerstwy? Nie wyrzucajcie czerstwego chleba. Zróbcie z niego cudowny i tani obiad. Kilka składników sprawi, że wyczarujecie w swojej kuchni pyszne danie.
Co zrobić z czerstwym chlebem?
Stało się. Został wam chleb, który jest już czerstwy i nie nadaje się do zrobienia kanapek. Co z tym fantem zrobić? Wiele osób ma opory przed wyrzuceniem czerstwego chleba do śmietnika. Jednak taki chleb nie musi lądować w koszu na śmieci.
Co zrobić z czerstwym chlebem? Mamy dla was przepis na pyszne danie, które zrobicie z czerstwego chleba, mleka, jajek i jeszcze kilku składników. Powstanie smaczny i tani obiad, który będzie smakował całej rodzinie. Nie wyrzucajcie czerstwego chleba, ale zróbcie z niego pyszne danie.
Jak zrobić pizzę z czerstwego chleba?
Składniki:
- 200 g czerstwego chleba
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 pieczarki
- pomidor
- kiełbasa
- pieprz
- kukurydza
- ser cheddar
Na patelnię wlewamy szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia. Kładziemy na nią czerstwy chleb, ale go nie kroimy na kromki. Przewracamy chleb, by z każdej strony był namoczony w wodzie. Przekładamy go do miski. Zalewamy mlekiem.
Chleb powinien wchłonąć mleko, dlatego ubijamy go widelcem i zagniatamy dłońmi . Do rozgniecionego chleba wbijamy jajka i blendujemy. Konsystencja powinna być dość gęsta. Masę rozprowadzamy na patelni i robimy sos z koncentratu pomidorowego i oliwy.
Pizza z czerstwego chleba, czyli pyszny obiad
Sos dokładnie mieszamy i smarujemy nim masę na patelni. Pieczarki, pomidory i kiełbasę kroimy w plastry. Układamy pokrojone produkty na masie, dodajemy pieprz i kukurydzę. Posypujemy startym serem.
Pizzę z czerstwego chleba zapiekamy w 170 stopniach w piekarniku przez 30 minut. Taka pizza pozwoli wykorzystać czerstwy chleb i przyrządzić smaczny i tani obiad. Pizza z czerstwego chleba będzie smakować małym i dużym smakoszom. Pisaliśmy o innym pysznym pomyśle na wykorzystanie czerstwego chleba. Przypominaliśmy jak zrobić chleb w jajku z czasów dzieciństwa.