Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba. Robię z niego cudowne danie, przy nim pizza może się schować

Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba. Robię z niego cudowne danie, przy nim pizza może się schować

Co zrobić z czerstwym chlebem?
Screen z filmu na kanale YouTube domashnakuhniasdani

Czy wiecie, co zrobić z czerstwym chlebem? Jeśli nie spleśniał, można i trzeba go wykorzystać. Sprawdzi się między innymi jako baza do przygotowania dania przypominającego pizzę. Jest naprawdę smaczne.

Pyszne danie z chleba smakuje jak pizza

Czerstwe pieczywo nie powinno być wyrzucane. Z twardych kromek białego chleba można zrobić danie, które smakiem przebije niejedną pizzę w amerykańskim stylu. Wykonanie nie zajmie wiele czasu.

Składniki:

  • 6 kromek czerstwego chleba
  • 3 plastry ulubionej szynki
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 4 duże jajka
  • 150 ml śmietany
  • 30 g tartego sera żółtego
  • 30 g masła lub margaryny
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Kilka składników, które najprawdopodobniej macie w lodówce pozwoli wam wykorzystać niezbyt już świeży chleb. Koniecznie sprawdźcie dostępną w dalszej części artykułu instrukcję — danie jest znakomite.

Danie ala pizza z czerstwego chleba.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube domashnakuhniasdani
Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów. Mąż i dzieci zawsze proszą o dokładkę

Co zrobić z czerstwego chleba? Polecamy pyszną zapiekankę

Zaczynam od wyłożenia blach y papierem do pieczenia. Na dnie układam 3 kromki chleba, a na nich kolejno plaster sera, porcję szynki i ponownie ser w kawałku. Przykrywam pozostałym chlebem.

W osobnym naczyniu jaja łączę ze śmietaną i przyprawami. W masie zanurzamy przygotowane wcześniej „kanapki” z czerstwego chleba i dokładnie je obtaczam — tak jakbym panierowała kotlety.

Z powrotem układam je w formie, po czym łyżką polewam resztą masy z nabiału. Na wierzchu układam po plastrze masła i posypuję tartym serem żółtym. Zapiekankę niczym pizza piekę w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez kwadrans.

Jak podać zapiekankę z chleba?

Do dania podobnego do pizzy będzie pasował domowy ketchup. Szczególnie polecamy smakowity sos z przepisu Magdy Gessler. Możecie też podać do niego ulubioną surówkę np. klasyczny colesław.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na dania typu fast food. Oprócz zapiekanek z czerstwego chleba polecamy znakomite frytki belgijskie od Roberta Makłowicza. Być może skuszą was też smakowite hot-dogi od Tomasza Strzelczyka.

Pyszne danie z chleba.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube domashnakuhniasdani