Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba. Robię z niego cudowne danie, przy nim pizza może się schować
Czy wiecie, co zrobić z czerstwym chlebem? Jeśli nie spleśniał, można i trzeba go wykorzystać. Sprawdzi się między innymi jako baza do przygotowania dania przypominającego pizzę. Jest naprawdę smaczne.
Pyszne danie z chleba smakuje jak pizza
Czerstwe pieczywo nie powinno być wyrzucane. Z twardych kromek białego chleba można zrobić danie, które smakiem przebije niejedną pizzę w amerykańskim stylu. Wykonanie nie zajmie wiele czasu.
Składniki:
- 6 kromek czerstwego chleba
- 3 plastry ulubionej szynki
- 6 plastrów sera żółtego
- 4 duże jajka
- 150 ml śmietany
- 30 g tartego sera żółtego
- 30 g masła lub margaryny
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Kilka składników, które najprawdopodobniej macie w lodówce pozwoli wam wykorzystać niezbyt już świeży chleb. Koniecznie sprawdźcie dostępną w dalszej części artykułu instrukcję — danie jest znakomite.
Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów. Mąż i dzieci zawsze proszą o dokładkęCo zrobić z czerstwego chleba? Polecamy pyszną zapiekankę
Zaczynam od wyłożenia blach y papierem do pieczenia. Na dnie układam 3 kromki chleba, a na nich kolejno plaster sera, porcję szynki i ponownie ser w kawałku. Przykrywam pozostałym chlebem.
W osobnym naczyniu jaja łączę ze śmietaną i przyprawami. W masie zanurzamy przygotowane wcześniej „kanapki” z czerstwego chleba i dokładnie je obtaczam — tak jakbym panierowała kotlety.
Z powrotem układam je w formie, po czym łyżką polewam resztą masy z nabiału. Na wierzchu układam po plastrze masła i posypuję tartym serem żółtym. Zapiekankę niczym pizza piekę w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez kwadrans.
Jak podać zapiekankę z chleba?
Do dania podobnego do pizzy będzie pasował domowy ketchup. Szczególnie polecamy smakowity sos z przepisu Magdy Gessler. Możecie też podać do niego ulubioną surówkę np. klasyczny colesław.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na dania typu fast food. Oprócz zapiekanek z czerstwego chleba polecamy znakomite frytki belgijskie od Roberta Makłowicza. Być może skuszą was też smakowite hot-dogi od Tomasza Strzelczyka.