Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube/morela i wiśnia

Co roku o tej porze robię ten sok. Ze spiżarni znika jako pierwszy

21 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty i smaczny sok do herbaty gości w moim domu każdej jesieni. Wszyscy go uwielbiamy, a przygotowanie jest tak proste, że od razu robię większy zapas. Sięgam po mniej popularne owoce, pojawiające się właśnie we wrześniu.
 

Pyszny sok z winogron skusi wybrednych

Do herbaty zwykle podajemy sok z malin. Choć jeden raz warto zrobić wyjątek i przygotować inny, moim zdaniem jeszcze smaczniejszy, sok. Potrzebne do niego będą ciemne winogrona, cukier i woda. Wykonanie jest niemal ekspresowe.

Składniki:

  • 4 kg ciemnych winogron
  • 1 kg cukru
  • 250 ml wody

Prosty skład jest sporym atutem tego soku. Z przygotowaniem napoju też poradzi sobie każdy. Sprawdźcie instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.

Winograna są na sok idealne.jpg
canva/Ivannag82
Suszenie grzybów

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić sok z winogron? Przepis jest prosty

Przygotowania zaczynam od starannego umycia owoców i oderwania ich od gałązki. Do dużego garnka wlewam wodę. Wsypuję winogrona i zasypuję je cukrem.

Gotuję, aż uwolni się płyn i owoce zaczną się rozpadać. Zwykle trwa to około 30 minut. Wtedy odcedzam sok z winogron przez sito i zlewam go do czystych butelek. Zakręcam i poddaję pasteryzacji.

W tym celu wstawiam wyrób do czystego garnka i wlewam wodę do mniej więcej 2/5 ich wysokości i podgrzewam przez 15 minut, licząc od momentu, gdy woda zawrze. Studzę pod ściereczką, a letnie przenoszę do spiżarki.

Jak wykorzystać sok z winogron?

Słodki dodatek świetnie pasuje do czarnej herbaty. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by rozcieńczać go wodę i pić w takiej postaci. Będzie też ciekawym dodatkiem do koktajli owocowych i owsianek.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na przetwory z owoców. Spróbujcie koniecznie pysznego kompotu śliwkowego z orientalną nutą — jesienią zawsze mam zapas w lodówce. Być może skuszą was też prażone jabłka — nie tylko szarlotkę z nich zrobicie.

Sok z winogron jest pyszny.jpg
canva/lisaaMC
kompot śliwkowy

Nakłuj śliwki igłą i wsadź do słoików. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

CZYTAJ DALEJ
zupa na odchudzanie

Nie ma lepszej zupy na odchudzanie. Smakuje obłędnie i zrobisz ją w 30 minut

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >