Smakosze.pl Przepisy Ugotuj jajka i dodaj warzywa. Ta sałatka wygrywa nawet z jarzynową
Fot. Shutterstock/sutin krongboon

Ugotuj jajka i dodaj warzywa. Ta sałatka wygrywa nawet z jarzynową

16 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Sałatka to z pewnością nieodłączna część prawie każdej domówki, a już na pewno Świąt. Na stołach królują wtedy sałatki jarzynowe czy gyros, jednak czasami warto również spróbować czegoś innego, szczególnie że taką sałatkę można jeść na co dzień. Jest prosta w przygotowaniu, a do tego zdrowa. Koniecznie musisz poznać ten przepis.

Sałatka z jajkiem, awokado i ciecierzycą

Sałatka z jajkiem , awokado i ciecierzycą to znakomity wybór dla wszystkich, którzy pragną zdrowo się odżywiać. Ta pyszna kompozycja łączy w sobie bogactwo składników odżywczych , które dobrze działają na organizm. Awokado dostarcza cennych zdrowych tłuszczów , natomiast ciecierzyca stanowi doskonałe źródło białka oraz błonnika . Ta sałatka nie tylko zachwyca smakiem, ale również jest sycąca i pełna witamin .

Awokado umieszczone na desce
Fot. Canva
Tani kolagen zrobisz z 3 składników. Idealny na stawy i zmarszczki

Co składa się na taką sałatkę?

Na zdrową i przepyszną sałatkę z jajkiem, awokado i ciecierzycą składają się następujące produkty .

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 puszka ciecierzycy (około 400 g)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić zdrową sałatkę?

W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo . Obieramy je i kroimy na ćwiartki.

W kolejnym kroku przygotowujemy awokado. Przecinamy je na pół i pozbywamy się pestki. Wyjmujemy miąższ delikatnie łyżką . Awokado kroimy w kostkę lub plastry. Ważne jest, aby skropić awokado sokiem a cytryny , aby zachowało swoją świeżość.

Następnie otwieramy puszkę ciecierzycy, odcedzamy ją i przepłukujemy zimna wodą . Później osuszamy ją ręcznikiem papierowym.

Cebulę również kroimy w kostkę lub cienkie plasterki . Natomiast pomidorki koktajlowe kroimy na pół .

Wszystkie składniki oprócz jajek przekładamy do dużej miski i mieszamy ze sobą . W międzyczasie przygotowujemy sos. Do małej salaterki wlewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy sos do sałatki i delikatnie mieszamy .

W ostatnim kroku sałatkę dekorujemy jajkami .

sałatka.jpg
Fot. Shutterstock

Sprawdź, jaka przyprawa znika ze sklepów . Zobacz, jak zrobić domowy kolagen .

Dodałem do fasolowej i podałem na obiad. Nikt nie chce już słyszeć o tradycyjnej zupie
Zamówił kebaba i po pierwszym kęsie to poczuł. O takim dodatku nikt by nie pomyślał
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy