Dodałem do fasolowej i podałem na obiad. Nikt nie chce już słyszeć o tradycyjnej zupie
Wegetariańska zupa fasolowa z suszonymi pomidorami, pomidorami z puszki, tymiankiem i parmezanem to na pewno miła odmiana od tradycyjnej fasolowej. Idealna na obiad. Jest rozgrzewająca i sycąca, więc świetnie się również sprawdzi podczas zimowych wieczorów. Koniecznie sprawdź, jak ją zrobić.
Nowy pomysł na zupę fasolową
Zupa fasolowa z pewnością często gości na stołach w polskich domach. Jest bardzo popularna i dla wielu smaczna. Jednak jak wiadomo, miło się czasem oderwać od tradycyjnych potraw i spróbować czegoś troszkę innego, nowatorskiego. Fasolowa z dodatkiem pomidorów suszonych i parmezanu to zdecydowanie coś, czego trzeba spróbować.
Weź garnek i połóż na patelni. Powód nie mieści się w głowie, ten patent to hitSuszone pomidory i parmezan w zupie fasolowej
Aby zrobić nowatorską zupę fasolową, potrzebujemy następujących składników.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 mały por
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy extra
- 2 marchewki (300 g)
- 4 średnie ziemniaki (500 g)
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- 1/2 puszki (200 g) siekanych pomidorów
- 1,5 litra bulionu
- 2 puszki (800 g z zalewą) białej fasoli
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta chili
- 50 g startego parmezanu lub grana padano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować taką fasolową?
W pierwszej kolejności w dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
Następnie odetnij zielone liście pora. Białą część przekrój wzdłuż na pół, a potem dokładnie opłucz. Pokrój ją w plasterki i wrzuć do garnka.
Dodaj obrany i cienko pokrojony czosnek, lekko posól i podsmażaj przez około dwie minuty, od czasu do czasu mieszając.
W kolejnym kroku obierz marchewkę i pokrój ją na cienkie plasterki, następnie dodaj do garnka. Wlej oliwę i podsmażaj przez minutę lub dwie.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekane suszone pomidory. Podsmażaj przez kolejne dwie minuty, a następnie wlej gorący bulion i dodaj pomidory z puszki. Całość zagotuj.
Oddziel jedną szklankę fasolki z puszki i zmiksuj ją na gładkie puree, następnie dodaj do zupy. Dodaj także pozostałą fasolę, a całość dopraw tymiankiem, chili, zmielonym pieprzem oraz solą i pieprzem do smaku.
W ostatnim kroku dodaj starty parmezan lub grana padano, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj zupę do momentu, aż warzywa będą miękkie, czyli około 25 minut. Przed podaniem posyp zupę świeżą natką pietruszki.
Sprawdź przepis na ciasto z bakaliami. Zobacz nowy pomysł na zagęszczenie gulaszu.