Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodałem do fasolowej i podałem na obiad. Nikt nie chce już słyszeć o tradycyjnej zupie
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 16.01.2025 18:43

Dodałem do fasolowej i podałem na obiad. Nikt nie chce już słyszeć o tradycyjnej zupie

Zupa fasolowa w głębokim talerzu
Fot. Canva/MSPhotographik

Wegetariańska zupa fasolowa z suszonymi pomidorami, pomidorami z puszki, tymiankiem i parmezanem to na pewno miła odmiana od tradycyjnej fasolowej. Idealna na obiad. Jest rozgrzewająca i sycąca, więc świetnie się również sprawdzi podczas zimowych wieczorów. Koniecznie sprawdź, jak ją zrobić.

Nowy pomysł na zupę fasolową

Zupa fasolowa z pewnością często gości na stołach w polskich domach. Jest bardzo popularna i dla wielu smaczna. Jednak jak wiadomo, miło się czasem oderwać od tradycyjnych potraw i spróbować czegoś troszkę innego, nowatorskiego. Fasolowa z dodatkiem pomidorów suszonych i parmezanu to zdecydowanie coś, czego trzeba spróbować. 

Pomidory suszone i zwykłe
Fot. Canva
Weź garnek i połóż na patelni. Powód nie mieści się w głowie, ten patent to hit

Suszone pomidory i parmezan w zupie fasolowej

Aby zrobić nowatorską zupę fasolową, potrzebujemy następujących składników.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra
  • 2 marchewki (300 g)
  • 4 średnie ziemniaki (500 g)
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • 1/2 puszki (200 g) siekanych pomidorów
  • 1,5 litra bulionu 
  • 2 puszki (800 g z zalewą) białej fasoli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta chili
  • 50 g startego parmezanu lub grana padano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować taką fasolową?

W pierwszej kolejności w dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.

Następnie odetnij zielone liście pora. Białą część przekrój wzdłuż na pół, a potem dokładnie opłucz. Pokrój ją w plasterki i wrzuć do garnka.

Dodaj obrany i cienko pokrojony czosnek, lekko posól i podsmażaj przez około dwie minuty, od czasu do czasu mieszając.

W kolejnym kroku obierz marchewkę i pokrój ją na cienkie plasterki, następnie dodaj do garnka. Wlej oliwę i podsmażaj przez minutę lub dwie

Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekane suszone pomidory. Podsmażaj przez kolejne dwie minuty, a następnie wlej gorący bulion i dodaj pomidory z puszki. Całość zagotuj.

Oddziel jedną szklankę fasolki z puszki i zmiksuj ją na gładkie puree, następnie dodaj do zupy. Dodaj także pozostałą fasolę, a całość dopraw tymiankiem, chili, zmielonym pieprzem oraz solą i pieprzem do smaku.

W ostatnim kroku dodaj starty parmezan lub grana padano, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj zupę do momentu, aż warzywa będą miękkie, czyli około 25 minut. Przed podaniem posyp zupę świeżą natką pietruszki.

Starty parmezan i w kawałku
Fot. Canva

Sprawdź przepis na ciasto z bakaliami. Zobacz nowy pomysł na zagęszczenie gulaszu.