Ugotuj kapustę i dodaj pieczarki. Każdy będzie prosił o dokładkę
Proste krokiety z kapustą i pieczarkami to tania przekąska, która świetnie sprawdzi się do barszczu. A że ten ostatni można (nikomu nie powiemy!) przyrządzić podgrzewając i doprawiając produkt z kartonu, mamy razem świetny posiłek na imprezę lub naprawdę szybki tradycyjny obiad.
Krokiety z kapustą i grzybami
Pieczarki to lekka, codzienna wersja grzybów . W przeciwieństwie do tych leśnych – drogich i bardzo aromatycznych – są dostępne od ręki. Nie trzeba ich namaczać ani gotować, by doprowadzić je do jadalnego stanu i wyciągnąć z nich smak.
Odpowiednio przyrządzone, pieczarki oddają jednak dużo grzybowego aromatu . Wykorzystujemy to w tym przepisie, przygotowując panierowane krokiety. Ich podstawą są puszyste naleśniki. Danie jest niezwykle tanie, a nieliczne potrzebne składniki łatwo mieć zawsze pod ręką.
Szybki obiad z kapusty kiszonej
Do przygotowania krokietów można użyć dowolnego ulubionego przepisu na naleśniki. Ważne tylko, by wyszły odpowiednio sprężyste. Nie chcemy przecież, by krokiety rozwaliły się podczas smażenia.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 600 g kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 5 jajek
- 300 ml mleka
- 60 ml oleju
- Liście laurowe, ziele angielskie
- Sól, pieprz
- Bułka tarta do panierowania
- Masło klarowane do smażenia
Szybkie krokiety
Szklankę mleka łączymy ze szklanką wody. Dodajemy 3 jajka, olej, przyprawiamy szczyptą soli i wszystko mieszamy. Do płynnych składników partiami dosypujemy mąkę, miksując po każdej porcji. Ciasto odstawiamy na 15 minut .
Po tym czasie masę na naleśniki jeszcze raz miksujemy . Na minimalnej ilości masła klarowanego smażymy naleśniki, aż zużyjemy całe ciasto. Naleśniki studzimy.
Kapustę zalewamy wodą. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy . Wyjmujemy liście laurowe i ziele.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego. Podsmażamy cebulę, a kiedy będzie szklista, dodajemy pieczarki. Dusimy do zredukowania wody, przyprawiając solą i pieprzem.
Posiekaną kapustę łączymy z pieczarkami i cebulą. Dokładnie mieszamy. Naleśniki faszerujemy i zawijamy według ulubionej metody .
Na miseczkę wybijamy pozostałe jajka. Dodajemy 50 ml mleka i roztrzepujemy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety panierujemy i smażymy na maśle klarowanym, aż będą złociste ze wszystkich stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wypróbuj też przepisy na ziemniaki faszerowane i szybką, smaczną zupę zamiast rosołu .