Smakosze.pl Przepisy Ugotuj kapustę i dodaj pieczarki. Każdy będzie prosił o dokładkę
Fot. Canva/vvolevale

Ugotuj kapustę i dodaj pieczarki. Każdy będzie prosił o dokładkę

6 stycznia 2025

Proste krokiety z kapustą i pieczarkami to tania przekąska, która świetnie sprawdzi się do barszczu. A że ten ostatni można (nikomu nie powiemy!) przyrządzić podgrzewając i doprawiając produkt z kartonu, mamy razem świetny posiłek na imprezę lub naprawdę szybki tradycyjny obiad.

Krokiety z kapustą i grzybami

Pieczarki to lekka, codzienna wersja grzybów . W przeciwieństwie do tych leśnych – drogich i bardzo aromatycznych – są dostępne od ręki. Nie trzeba ich namaczać ani gotować, by doprowadzić je do jadalnego stanu i wyciągnąć z nich smak.

Odpowiednio przyrządzone, pieczarki oddają jednak dużo grzybowego aromatu . Wykorzystujemy to w tym przepisie, przygotowując panierowane krokiety. Ich podstawą są puszyste naleśniki. Danie jest niezwykle tanie, a nieliczne potrzebne składniki łatwo mieć zawsze pod ręką.

krokiety na talerzyku
fot. Canva
Żadna pomidorowa, na rosole ugotujesz lepszą zupę. Prosty przepis babci

Szybki obiad z kapusty kiszonej

Do przygotowania krokietów można użyć dowolnego ulubionego przepisu na naleśniki. Ważne tylko, by wyszły odpowiednio sprężyste. Nie chcemy przecież, by krokiety rozwaliły się podczas smażenia.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 5 jajek
  • 300 ml mleka
  • 60 ml oleju
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta do panierowania
  • Masło klarowane do smażenia

Szybkie krokiety

Szklankę mleka łączymy ze szklanką wody. Dodajemy 3 jajka, olej, przyprawiamy szczyptą soli i wszystko mieszamy. Do płynnych składników partiami dosypujemy mąkę, miksując po każdej porcji. Ciasto odstawiamy na 15 minut .

Po tym czasie masę na naleśniki jeszcze raz miksujemy . Na minimalnej ilości masła klarowanego smażymy naleśniki, aż zużyjemy całe ciasto. Naleśniki studzimy.

Kapustę zalewamy wodą. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy . Wyjmujemy liście laurowe i ziele.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego. Podsmażamy cebulę, a kiedy będzie szklista, dodajemy pieczarki. Dusimy do zredukowania wody, przyprawiając solą i pieprzem.

Posiekaną kapustę łączymy z pieczarkami i cebulą. Dokładnie mieszamy. Naleśniki faszerujemy i zawijamy według ulubionej metody .

Na miseczkę wybijamy pozostałe jajka. Dodajemy 50 ml mleka i roztrzepujemy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety panierujemy i smażymy na maśle klarowanym, aż będą złociste ze wszystkich stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wypróbuj też przepisy na ziemniaki faszerowane i szybką, smaczną zupę zamiast rosołu .

gotowe krokiety
fot. Canva
Sklep wycofuje uwielbiany produkt. Klienci otrzymają zwrot pieniędzy
Polacy nie znają, a właśnie trwa sezon. Zrobisz z nich pyszną sałatkę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy