Ułóż kapustę kiszoną na cieście francuskim. Danie na medal
Kiszona kapusta nie tylko na pierogi i surówki. Poznaj przepis i przygotuj według niego zaskakujące paszteciki z ciasta francuskiego i kapusty. Danie jest naprawdę doskonałe, a ty zrobisz je łatwo i szybko. Spróbuj, a smak zachwyci cię od pierwszego kęsa.
Paszteciki z ciasta francuskiego w nowym wydaniu
Do czerwonego barszczu oprócz tradycyjnych uszek bardzo często podaje się paszteciki z mięsem lub kapustą. Ten przysmak znają i uwielbiają wszyscy, ale do barszczu można przygotować także coś jeszcze. Mogą być to na przykład kapuśniaczki z ciasta francuskiego i kiszonej kapusty.
Danie jest proste, a przy tym bardzo smaczne. Dlatego dowiedz się z poniższego przepisu, jak je przygotować, a następnie zrób i zaskocz swoich bliskich. Przysmak zachwyci ich na tyle, że będziesz przygotowywać go nie tylko na święta. Szczegóły w dalszej części tekstu.
Z czego składają się kapuśniaczki?
Kapuśniaczki, jak sama nazwa sugeruje, składają się przede wszystkim z kiszonej kapusty oraz ciasta francuskiego. Jeżeli chodzi o ciasto, możesz wykorzystać to gotowe z rolki, które dostępne jest praktycznie w każdym sklepie. Oprócz wymienionych produktów potrzebne będą także inne, które nadadzą daniu odpowiedniego smaku. Znajdziesz je wszystkie na liście umieszczonej poniżej. Zdjęcia zawarte w artykule pochodzą z kanału W KUCHNI U EWY W TURYNIE, który znajdziesz na platformie YouTube.
Składniki:
- 2 rolki gotowego ciasta francuskiego
- 300 g ugotowanej z grzybami kapusty kiszonej
- 1 jajko
- ziarenka maku
Przepis na kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznij od rozłożenia ciasta francuskiego. Następnie przekrój je na trzy równe części wzdłuż dłuższego boku. Paski potnij na cztery równe kwadraty, których bok ma około 8 centymetrów.
Z ugotowanej z grzybami kapusty kiszonej uformuj kulkę o wadze 25 gramów. Ułóż je na ka kawałku ciasta. Następnie każdą kulkę przykryj kawałkiem ciasta i sklej brzegi kapuśniaczków. Za pomocą radełka (okrągłego noża do pizzy) odetnij nierówne krawędzie.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim kapuśniaczki. Ich wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp ziarenkami maku. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut. Podawaj je z czerwonym barszczem, a będą smakowały doskonale.
Sprawdź także, jak mrozić pierogi oraz poznaj przepis na tradycyjny, gruziński przysmak .
Źródło: YouTube/W KUCHNI U EWY W TURYNIE