Smakosze.pl Przepisy Ułóż kapustę kiszoną na cieście francuskim. Danie na medal
Fot. YouTube/W KUCHNI U EWY W TURYNIE

Ułóż kapustę kiszoną na cieście francuskim. Danie na medal

2 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kiszona kapusta nie tylko na pierogi i surówki. Poznaj przepis i przygotuj według niego zaskakujące paszteciki z ciasta francuskiego i kapusty. Danie jest naprawdę doskonałe, a ty zrobisz je łatwo i szybko. Spróbuj, a smak zachwyci cię od pierwszego kęsa.

Paszteciki z ciasta francuskiego w nowym wydaniu

Do czerwonego barszczu oprócz tradycyjnych uszek bardzo często podaje się paszteciki z mięsem lub kapustą. Ten przysmak znają i uwielbiają wszyscy, ale do barszczu można przygotować także coś jeszcze. Mogą być to na przykład kapuśniaczki z ciasta francuskiego i kiszonej kapusty.

Danie jest proste, a przy tym bardzo smaczne. Dlatego dowiedz się z poniższego przepisu, jak je przygotować, a następnie zrób i zaskocz swoich bliskich. Przysmak zachwyci ich na tyle, że będziesz przygotowywać go nie tylko na święta. Szczegóły w dalszej części tekstu.

krojenie.jpg
Fot. YouTube/W KUCHNI U EWY W TURYNIE
Prawie każdy z nas popełnia ten błąd. Pierogi mrozi się inaczej

Z czego składają się kapuśniaczki?

Kapuśniaczki, jak sama nazwa sugeruje, składają się przede wszystkim z kiszonej kapusty oraz ciasta francuskiego. Jeżeli chodzi o ciasto, możesz wykorzystać to gotowe z rolki, które dostępne jest praktycznie w każdym sklepie. Oprócz wymienionych produktów potrzebne będą także inne, które nadadzą daniu odpowiedniego smaku. Znajdziesz je wszystkie na liście umieszczonej poniżej. Zdjęcia zawarte w artykule pochodzą z kanału W KUCHNI U EWY W TURYNIE, który znajdziesz na platformie YouTube.

Składniki:

  • 2 rolki gotowego ciasta francuskiego
  • 300 g ugotowanej z grzybami kapusty kiszonej
  • 1 jajko
  • ziarenka maku

Przepis na kapuśniaczki z ciasta francuskiego

Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznij od rozłożenia ciasta francuskiego. Następnie przekrój je na trzy równe części wzdłuż dłuższego boku. Paski potnij na cztery równe kwadraty, których bok ma około 8 centymetrów.

Z ugotowanej z grzybami kapusty kiszonej uformuj kulkę o wadze 25 gramów. Ułóż je na ka kawałku ciasta. Następnie każdą kulkę przykryj kawałkiem ciasta i sklej brzegi kapuśniaczków. Za pomocą radełka (okrągłego noża do pizzy) odetnij nierówne krawędzie.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim kapuśniaczki. Ich wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp ziarenkami maku. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut. Podawaj je z czerwonym barszczem, a będą smakowały doskonale.

Sprawdź także, jak mrozić pierogi oraz poznaj przepis na tradycyjny, gruziński przysmak .

kapuśniaczki.jpg
Fot. YouTube/W KUCHNI U EWY W TURYNIE

Źródło: YouTube/W KUCHNI U EWY W TURYNIE

Poszedł na jarmark świąteczny na bigos, krokiety i pierogi. „Szczerze po prostu szkoda gadać"
Zrobiłam na obiad gruziński przysmak. Danie bije na głowę pierogi z mięsem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy