Smakosze.pl Przepisy Upiecz zamiast tradycyjnego makowca. Gwiazda makowa będzie świątecznym hitem
fot. Anna Zyśk

Upiecz zamiast tradycyjnego makowca. Gwiazda makowa będzie świątecznym hitem

27 listopada 2024

Makowiec zwykle jest gwiazdą na świątecznym stole. Jednak w tej wersji będzie nią dosłownie i w przenośni. Wystarczy kilka ruchów, by zmienić dobrze znany wypiek w absolutnie zjawiskowy.

Gwiazda makowa

Słodycze pełnią na naszych stołach dość szczególną funkcję. Niby nie są niezbędne, by wszyscy się najedli, są więc w pewnym sensie zbytkiem. Ale to dlatego wkładamy w nie tyle kunsztu. Chcemy, by wyglądały co najmniej efektownie.

Ta gwiazda makowa na wielu stołach będzie się prezentowała nieziemsko. Dzięki przepisowi Ani Zyśk, prowadzącej na instagramie konto jedz.pysznie , możemy podejrzeć sposób na przygotowanie gwiazdy makowej. Komplementy od wszystkich gości będą na pewno świetnym wynagrodzeniem tej odrobiny włożonego wysiłku.

Na Andrzejki zrobię ptysie, ale nie na słodko. To nadzienie to cudo

Nietypowy makowiec

Aby przygotować takie ciasto, potrzebujemy oczywiście masę makową. Można posłużyć się gotową ze sklepu. Ania Zyśk ma też swój przepis, który można znaleść na jej stronie.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 350-400 g masy makowej
  • 7 g drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 4 jajka
  • 50 g masła

Makowa gwiazda Ani Zyśk

Krok 1 . Wszystkie składniki ciasta (prócz dwóch jajek i masy makowej) łączymy w misie blendera.

składniki ciasta
fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Miksujemy ciasto na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia.

wyrośnięte ciasto
fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Ciasto dzielimy na pięć części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko.

ciasto podzielone na bułeczki
fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Masę makową wymieszaj z jednym jajkiem.

masa makowa
fot. Anna Zyśk

Krok 5 . Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kolejno placek i część farszu, tworząc piętrową kompozycję.

warstwy gwiazdy makowej
fot. Anna Zyśk

Krok 6 . Na środku placka ustawiamy szklankę i lekko dociskamy. Pozostałą powierzchnię nakrawamy promieniście na osiem części.

nacinanie ciasta
fot. Anna Zyśk

Krok 7 . Sąsiadujące ze sobą pary chwytamy i wywijamy w przeciwnych kierunkach.

wywijanie ramion gwiazdy
fot. Anna Zyśk

Krok 8 . Gwiazdę pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smarujemy ją po wierzchu żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Po przestudzeniu lukrujemy

upieczona gwiazda
fot. Anna Zyśk
Podaj zamiast karpia na Wigilię. Soczysta, delikatna ryba bez ości
Zrobiłam na kolację śledzie pod pierzynką. Pyszną sałatkę podam też w Wigilię
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy