Smakosze.pl Produkty USA wycofało, Polacy wciąż jedzą. Ta przyprawa budzi ogrom emocji
Fot. Canva/whitelook

USA wycofało, Polacy wciąż jedzą. Ta przyprawa budzi ogrom emocji

6 października 2024

Przyprawy nadają daniem smaku i aromatu. Jednak czasem mogą być groźne dla zdrowia. Tak jest w przypadku kumaryny. Stany Zjednoczone zakazały jej stosowania już ponad 70 lat temu. W Polsce przyprawa wciąż jest dostępna.

Czym jest kumaryna?

Kumaryna to grupa związków organicznych, które stosuje się w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym . Kumaryna występuje głównie w roślinach, a aktualnie zidentyfikowano 1500 różnych pochodnych kumaryny. Najwięcej można ich odnaleźć w owocach, takich jak: cytrusy, maliny i borówki . Występuje ona też w papryce, brokułach, pomidorach i sałacie.

Kumarynę odnajdziemy też w lubczyku , rumianku, kozieradce, czy mięcie. Jednak największe stężenie tego związku znajduje się w cynamonie , w odmianie kasja . Ta przyprawa razem z olejkiem cynamonowym jest najbogatszym źródłem kumaryny. Ten związek organiczny wyróżnia się zapachem wanilii i skoszonej trawy. Chroni rośliny przed różnymi infekcjami.

kumaryna
Fot. Canva/pixelshot
Przez wielu uważana za najzdrowsze warzywo świata. Oto jej sekrety

Działanie kumaryny

W zależności od budowy chemicznej właściwości kumaryny są bardzo zróżnicowane. Ma ona działanie przeciwbólowe, przeciwobrzękowe, uspokajające, rozkurczowe . Może ona też absorbować promieniowanie ultrafioletowe, czy uszczelniać drobne naczynia krwionośne. Kumaryna sama w sobie nie wykazuje działania przeciwzakrzepowego, ale jej pochodne już tak.

Ich nadmiar może być szkodliwy, a zbyt duża dawka może wywołać problemy zdrowotne. Stany Zjednoczone już w latach 50. ubiegłego wieku zakazała używania kumaryny. W cynamonie znajdziemy najwięcej kumaryny . Dopiero przekroczenie dawki 0,1 miligrama na kilogram masy ciała jest szkodliwe. Okazuje się, że może uszkodzić wątrobę.

Sanepid przygląda się kumarynie

Częściej kumarynę znajdziemy w cynamonie kasja niż ceylon. Państwowa Inspekcja Sanitarna bada cynamon, który jest dostępny na rynku . Sprawdza zawartość kumaryny w tej popularnej przyprawie . Jednak, żeby cynamon mógł nam zaszkodzić, trzeba by spożyć bardzo dużą jego ilość. Kumarynę stosuje się w trutce na szczury i lekach zakrzepowych.

Przekroczenie bezpiecznej dawki kumaryny może spowodować problemy z krzepnięciem krwi. To może skończyć się krwawieniami w narządach wewnętrznych i doprowadzić nawet do wylewu krwi do mózgu. Skutki mogą być tragiczne. Antidotum na zatrucie kumaryną jest witamina K w postaci doustnej lub dożylnej. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pieczoną szynkę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Informowaliśmy o groźnej dla zdrowia przyprawie, którą dodaje się do rosołu.

cynamon
Fot. Canva/eyewave

Źródło: top.pl

Te grzyby to sekret najlepszego sosu do gołąbków i kotletów. 5 składników i masz raj w ustach
Wlewam do ciasta na pierogi zamiast wody. Rozpływa się w ustach, nigdy nie jadłem delikatniejszych
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy