Uwielbiasz rabarbar? Cudownie, ale tę jego cześć koniecznie wyrzuć do kosza
Polacy uwielbiają potrawy z rabarbarem. Niezwykłe warzywo chętnie dodajemy do wypieków lub przyrządzamy z niego przetwory. Warto jednak wiedzieć, że tej rośliny nie powinno się zjadać w całości. Liści pod żadnym pozorem nie należy spożywać.
Rabarbar lada chwila zagości w naszych domach
Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu. Już za moment zatem należy spodziewać się go w rozmaitych sklepach i warzywniakach. Jak przyrządzać rabarbar by był smaczny i bezpieczny dla zdrowia? W kuchni używaj tylko jego łodyg, gdyż liście mogą powodować zatrucie pokarmowe.
Dlaczego warto zajadać rabarbar?
Rabarbar stanowi istną bombę witaminową . Znajdziemy w nim między innymi witaminy z grupy A, C oraz E . Ponadto warzywo dostarczy także potasu, błonnika i cennego kwasu foliowego . Nie należy zapomnieć o magnezie, żelazie i wapniu .
Rabarbar jest bogatym źródłem pożytecznych dla zdrowia antyoksydantów . Związki te wspomagają zwalczanie wolnych rodników w organizmie . Antyoksydanty zapobiegają więc powstawaniu rozmaitych schorzeń, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu .
Uwielbiane letnie warzywo charakteryzuje się specyficznym, nieco cierpkim smakiem . Z tego względu cenione jest jako składnik słodkich wypieków lub baza do przetworów . Trzeba wiedzieć, że nie cały rabarbar nadaje się do jedzenia . Bezpieczne do spożycia przez człowieka są jedynie jego łodygi .
Dlaczego nie można jeść liści rabarbaru?
Liście rabarbaru nie nadają się do jedzenia . Dzieje się tak, ponieważ zawierają związki potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia . W 1000 g liści znajduję się bowiem od 570 do 1900 mg szczawianu .
Wysokie stężenie szczawianu w organizmie prowadzi do stanu chorobowego, który charakteryzuje się nadmiernym wydzielaniem kwasu szczawiowego . Dodatkowo może dojść do odkładania się kryształków szczawianu wapnia w narządach wewnętrznych . Skutkiem tego najczęściej jest powstanie kamicy nerkowej .
Objawami zatrucia liśćmi rabarbaru są dolegliwości ze strony układu pokarmowego . Wymienić należy nudności, wymioty, biegunkę i ból brzucha . Pojawić się może także ból gardła i związane z nim problemy z przełykaniem . W skrajnych przypadkach zjedzenie liści rabarbaru doprowadzi do niewydolności nerek, drżenia mięśni, drętwienia ciała, a nawet problemów z oddychaniem .
Nieprzyjazna natura liści rabarbaru nie znaczy, że trzeba je wyrzucać . Tę część rośliny możemy wykorzystać w pożyteczny sposób . Nadadzą się do zrobienia naparu, który skutecznie odstraszy mszyce . Będzie także remedium na inne owady atakujące warzywa w przydomowym ogródku .
Liście rabarbaru należy poszarpać i zalać wodą . Następnie doprowadzamy całość do wrzenia i odstawiamy na czas ostygnięcia . Na koniec napar przecedza się i przelewa do spryskiwacza . Przed użyciem nie ma potrzeby rozcieńczania go z wodą. Przed sezonem przypomnij sobie przepis na babeczki z rabarbarem . Dzięki zrobieniu dżemu, smak rabarbaru może cieszyć przez cały rok .