Smakosze.pl Produkty Uwielbiasz rabarbar? Cudownie, ale tę jego cześć koniecznie wyrzuć do kosza
Canva / ClarkandCompany

Uwielbiasz rabarbar? Cudownie, ale tę jego cześć koniecznie wyrzuć do kosza

13 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Polacy uwielbiają potrawy z rabarbarem. Niezwykłe warzywo chętnie dodajemy do wypieków lub przyrządzamy z niego przetwory. Warto jednak wiedzieć, że tej rośliny nie powinno się zjadać w całości. Liści pod żadnym pozorem nie należy spożywać.

Rabarbar lada chwila zagości w naszych domach

Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu. Już za moment zatem należy spodziewać się go w rozmaitych sklepach i warzywniakach. Jak przyrządzać rabarbar by był smaczny i bezpieczny dla zdrowia? W kuchni używaj tylko jego łodyg, gdyż liście mogą powodować zatrucie pokarmowe.

Nie mieści się w głowie co Mrozowska dodaje do ogórkowej. Wychodzi zdrowsza i dużo lżejsza

Dlaczego warto zajadać rabarbar?

Rabarbar stanowi istną bombę witaminową . Znajdziemy w nim między innymi witaminy z grupy A, C oraz E . Ponadto warzywo dostarczy także potasu, błonnika i cennego kwasu foliowego . Nie należy zapomnieć o magnezie, żelazie i wapniu .

Rabarbar jest bogatym źródłem pożytecznych dla zdrowia antyoksydantów . Związki te wspomagają zwalczanie wolnych rodników w organizmie . Antyoksydanty zapobiegają więc powstawaniu rozmaitych schorzeń, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu .

Uwielbiane letnie warzywo charakteryzuje się specyficznym, nieco cierpkim smakiem . Z tego względu cenione jest jako składnik słodkich wypieków lub baza do przetworów . Trzeba wiedzieć, że nie cały rabarbar nadaje się do jedzenia . Bezpieczne do spożycia przez człowieka są jedynie jego łodygi .

Dlaczego nie można jeść liści rabarbaru?

Liście rabarbaru nie nadają się do jedzenia . Dzieje się tak, ponieważ zawierają związki potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia . W 1000 g liści znajduję się bowiem od 570 do 1900 mg szczawianu .

Wysokie stężenie szczawianu w organizmie prowadzi do stanu chorobowego, który charakteryzuje się nadmiernym wydzielaniem kwasu szczawiowego . Dodatkowo może dojść do odkładania się kryształków szczawianu wapnia w narządach wewnętrznych . Skutkiem tego najczęściej jest powstanie kamicy nerkowej .

Objawami zatrucia liśćmi rabarbaru są dolegliwości ze strony układu pokarmowego . Wymienić należy nudności, wymioty, biegunkę i ból brzucha . Pojawić się może także ból gardła i związane z nim problemy z przełykaniem . W skrajnych przypadkach zjedzenie liści rabarbaru doprowadzi do niewydolności nerek, drżenia mięśni, drętwienia ciała, a nawet problemów z oddychaniem .

Nieprzyjazna natura liści rabarbaru nie znaczy, że trzeba je wyrzucać . Tę część rośliny możemy wykorzystać w pożyteczny sposób . Nadadzą się do zrobienia naparu, który skutecznie odstraszy mszyce . Będzie także remedium na inne owady atakujące warzywa w przydomowym ogródku .

Liście rabarbaru należy poszarpać i zalać wodą . Następnie doprowadzamy całość do wrzenia i odstawiamy na czas ostygnięcia . Na koniec napar przecedza się i przelewa do spryskiwacza . Przed użyciem nie ma potrzeby rozcieńczania go z wodą. Przed sezonem przypomnij sobie przepis na babeczki z rabarbarem . Dzięki zrobieniu dżemu, smak rabarbaru może cieszyć przez cały rok .

łodygi rabarbaru na stole.png
Canva / IngridHS
Kotlety sto razy lepsze niż zwykłe mielone. Zrobisz je z 3 tanich i prostych składników
Dietetyk wybrał najzdrowszą potrawę PRL-u. Polacy prawie o niej zapomnieli
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy