W jaki sposób powinno się jeść bób?
Smakowity bób niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Specjałowi bardzo ciężko się oprzeć i wiele osób mogłoby po niego sięgać niemal codziennie. Niebawem rozpoczyna się sezon na bób. Każdy wielbiciel tej rośliny powinien wiedzieć, który sposób jej jedzenia jest najlepszy.
Bób w łupinie czy bez?
Nie da się ukryć, że bób odgrywa istotną rolę w kulinariach. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na pierogi z jego dodatkiem . Bób smakuje znakomicie sam z siebie i przeważnie nie wzbogacamy go o żadne dodatki.
Po ugotowaniu jedni smakosze jadają bób w łupinach, jednak porównywalna liczba osób sięga po obrany specjał. Mało kto spodziewałby się, że któraś metoda może być lepsza od drugiej . Warto mieć to na uwadze.
Okazuje się, że bób w łupinach ma więcej składników odżywczych. Otoczka jest doskonałym źródłem witamin A, B6 oraz C . Dotyczy to jednak wyłącznie świeżego produktu. Można go rozpoznać w bardzo prosty sposób.
Bób jest świeży wówczas, gdy po ugotowaniu łupiny odchodzą bez najmniejszych problemów. Właśnie wtedy możemy je zjeść bez najmniejszych obaw . Kiedy bób jest już starszy, wtedy łupiny mogą stać się ciężkostrawne.
(Canva.com / matka_Wariatka)
Jak idealnie przygotować bób?
Bób przeważnie po prostu gotujemy w osolonej wodzie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić go odrobinę inaczej. Prosta metoda sprawi, że bób będzie jeszcze bardziej smakowity. Takiemu frykasowi wyjątkowo ciężko się oprzeć .
Na początku bób starannie myjemy i umieszczamy w garnku z wodą. Dodajemy do niej odrobinę cukru. Całość gotujemy. Kiedy woda zawrze, wówczas wzbogacamy ją o sól. Bób powinien się gotować przez około 20 minut .
Po tym czasie bób odcedzamy. Najlepiej doprawić go roztopionym masłem z dodatkiem przysmażonego czosnku . Dobrze sprawdzi się również wędzona papryka, która nada mu ciekawych walorów smakowych.
Sezon na bób już niebawem się rozpocznie. Przeważnie możemy się go spodziewać w czerwcu. Warto zauważyć, że niektóre specjały już możemy dostać w sklepach. Przykładem są, chociażby uwielbiane truskawki. Niedawno wyjaśnialiśmy, czym różni się polski produkt .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Pomysłodawcy; aniastarmach.pl