Smakosze.pl Przepisy W każdy piątek robię takie kotlety. Nawet bez mięsa smakują jak mielone
Fot. Canva/Markit

W każdy piątek robię takie kotlety. Nawet bez mięsa smakują jak mielone

15 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Piątek to dla wielu dzień postu. Na szczęście są przepisy, dzięki którym nie trzeba rezygnować z ulubionych dań. Jednym z nich jest ten przepis na kotlety bez mięsa. Wyglądem i smakiem przypominają popularne mielone. Zrób je z przepisu poniżej i przekonaj się sama, jakie są przepyszne.

Idealny obiad na piątek

Nie rezygnuj w piątek z ulubionych kotletów mielonych. Po prostu zastąp zawarte w nim mięso innym składnikiem. Dzięki temu uda ci się przestrzegać postu, a obiad na piątek pozostanie smaczny i syty.

Twoja rodzina również będzie zadowolona. Smak dania na pewno ich zachwyci i będą prosili, abyś robiła te kotlety także w inne dni. Poniżej znajdziesz listę z potrzebnymi składnikami oraz przepis.

kasza.jpg
Fot. Canva/bhofack2
Taką babkę podam w tym roku na Wielkanoc. Nadzienie to prawdziwy hit

Zapomnij o mięsie

Jak wspominałem, te kotlety zrobisz bez dodatku mięsa. Dlatego trzeba zastąpić je innym składnikiem. Dowiesz się, jakiego zamiennika użyć z listy poniżej. To także tam znajdziesz pozostałe potrzebne składniki.

Składniki:

  • 400 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g ziemniaczanego puree
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 50 g bułki tartej
  • pieprz
  • sól

Przepis na bezmięsne kotlety

Marchew i cebulę obierz. Marchew dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki . Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż oba warzywa.

Kaszę jęczmienną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przełóż do miski. Dodaj podsmażoną marchewkę i cebulę oraz puree. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą i gładką masę .

Uformuj z niej kotlety. Zrób to w taki sam sposób jak tradycyjne kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Ułóż na niej kotlety i smaż do momentu zarumienienia na brązowo. Kotlety podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Na pewno będą smakowały wszystkim. Sprawdź, ile kosztuje catering u Gessler oraz zobacz, jaki pasztet musi znaleźć się na twoim stole .

olej na patelni.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Przy tej zupie zapomnisz o grochówce. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem
Gotuję ziemniaki, ubijam i dodaję kilka składników. To mój ulubiony przepis na placki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy