W końcu podano patent na panierkę jak z KFC. Z łatwością zrobisz ją w domu
Któż z nas nie zna smaku soczystego smażonego kurczaka z popularnej amerykańskiej sieciówki? Sekretem restauracji jest niezwykle apetyczna panierka. Teraz taką panierkę jak z KFC możesz przygotować we własnej kuchni. Jedyne, czego potrzebujesz, to ciasto naleśnikowe i przyprawy.
Kurczak z panierką jak z KFC jest prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki ciasta i obtoczyć w nim mięso. Kurczaka warto marynować w mieszance przez kilka godzin. Dzięki temu usmażone mięso jest wyjątkowo soczyste i pełne smaku.
Przepis na kurczaka w panierce jak z KFC
Składniki:
-
4 filety z piersi kurczaka
-
2 łyżeczki ostrej papryki
-
4 łyżeczki słodkiej papryki
-
6 ząbków czosnku
-
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-
1 szklanka mleka
-
2 jajka
-
mąka do panierowania
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Jak przygotować domową panierkę jak z KFC?
Filety z kurczaka pokrój w poprzek na mniejsze kawałki i przełóż je do dużej miski. Dodaj do nich sól, pieprz, oba rodzaje papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek . Całość dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na godzinę do lodówki .
W osobnym naczyniu przygotuj ciasto do panierki jak z KFC . Do przesianej mąki dolej zimne mleko, jajka oraz szczyptę soli . Połącz składniki na gładką masę.
Zamarynowane w przyprawach mięso wyjmij z lodówki i przełóż do ciasta na panierkę jak z KFC . Wymieszaj tak, aby każdy kawałek kurczaka był dokładnie oblepiony ciastem . Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc .
Po upływie tego czasu kurczaka w panierce jak z KFC obtocz równomiernie mąką . Następnie ułóż kawałki mięsa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Piecz przez 20 minut .
Po upływie tego czasu kurczaka w panierce jak z KFC spryskaj równomiernie olejem . Następnie kontynuuj pieczenie do momentu, aż panierka się zarumieni . Mięso od czasu do czasu obracaj, umożliwiając równomierną obróbkę. Podawaj od razu po przyrządzeniu z dodatkiem frytek i ulubionych sosów . Patent na niezwykle chrupiącego kurczaka zdradziła Ania Starmach . Z mięsa drobiowego możesz także przygotować te obłędne soczyste kotlety .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Łazanki zapiekane z kapustą i grzybami. Proste, szybkie, smakują każdego dnia
-
Jak zaparzyć kawę bez ekspresu? 3 sposoby na niezwykle aromatyczny napój
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama