Smakosze.pl Przepisy W końcu podano patent na panierkę jak z KFC. Z łatwością zrobisz ją w domu
Canva / Amarita

W końcu podano patent na panierkę jak z KFC. Z łatwością zrobisz ją w domu

7 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Któż z nas nie zna smaku soczystego smażonego kurczaka z popularnej amerykańskiej sieciówki? Sekretem restauracji jest niezwykle apetyczna panierka. Teraz taką panierkę jak z KFC możesz przygotować we własnej kuchni. Jedyne, czego potrzebujesz, to ciasto naleśnikowe i przyprawy.

Kurczak z panierką jak z KFC jest prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki ciasta i obtoczyć w nim mięso. Kurczaka warto marynować w mieszance przez kilka godzin. Dzięki temu usmażone mięso jest wyjątkowo soczyste i pełne smaku.

Przepis na kurczaka w panierce jak z KFC

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka

  • 2 łyżeczki ostrej papryki

  • 4 łyżeczki słodkiej papryki

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jajka

  • mąka do panierowania

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak przygotować domową panierkę jak z KFC?

Filety z kurczaka pokrój w poprzek na mniejsze kawałki i przełóż je do dużej miski. Dodaj do nich sól, pieprz, oba rodzaje papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek . Całość dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na godzinę do lodówki .

W osobnym naczyniu przygotuj ciasto do panierki jak z KFC . Do przesianej mąki dolej zimne mleko, jajka oraz szczyptę soli . Połącz składniki na gładką masę.

Zamarynowane w przyprawach mięso wyjmij z lodówki i przełóż do ciasta na panierkę jak z KFC . Wymieszaj tak, aby każdy kawałek kurczaka był dokładnie oblepiony ciastem . Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc .

Po upływie tego czasu kurczaka w panierce jak z KFC obtocz równomiernie mąką . Następnie ułóż kawałki mięsa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Piecz przez 20 minut .

Po upływie tego czasu kurczaka w panierce jak z KFC spryskaj równomiernie olejem . Następnie kontynuuj pieczenie do momentu, aż panierka się zarumieni . Mięso od czasu do czasu obracaj, umożliwiając równomierną obróbkę. Podawaj od razu po przyrządzeniu z dodatkiem frytek i ulubionych sosów . Patent na niezwykle chrupiącego kurczaka zdradziła Ania Starmach . Z mięsa drobiowego możesz także przygotować te obłędne soczyste kotlety .

Canva / VELEZGREENE
Canva / VELEZGREENE

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy