Smakosze.pl Porady W którym momencie należy posolić jajecznicę?
Ockra, Getty Images

W którym momencie należy posolić jajecznicę?

8 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Aby przygotować doskonałą jajecznicę, należy spełnić kilka podstawowych zasad. Jedną z najważniejszych jest odpowiedni moment solenia jajek - zbyt wcześnie, a danie stanie się zbyt twarde i bardzo sztywne. Kolejnym aspektem jest dolewanie do roztrzepanych jajek mleka lub wody, co w praktyce powoduje, że stają się one czymś w rodzaju nieapetycznej zupy. Niżej zdradzamy, jak sporządzić najlepszą jajecznicę.

Prawdopodobnie nie istnieje nic bardziej kultowego od jajecznicy na śniadanie. Wraz z kromką chleba posmarowaną masłem, świeżo ugotowaną w wodzie kiełbaską lub parówkami oraz kilkoma plastrami pomidora, tworzy pyszne śniadanie.

Mnóstwo ludzi nie wie jednak jak ugotować jajecznicę, aby móc cieszyć się zarówno smacznym, jak i pożywnym posiłkiem. Dlatego niżej zdradzamy tajniki optymalnego smażenia jajek.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Zasady smażenia jajecznicy - kiedy można ją solić?

Jeśli do jajecznej masy dodajesz sól od razu po zmieszaniu w miseczce jajek lub wcześniej, popełniasz ogromny błąd. Łatwo wtedy przesadzić z jej ilością, a sama sól powoduje, że jajecznica staje się mniej puszysta i bardziej sztywna.

Z tego powodu najlepszym rozwiązaniem jest solenie zaraz po podaniu jajecznicy na talerze. Wtedy jedzący sam może dostosować poziom słoności wedle uznania, a przyprawa nie wpłynie na konsystencję jajek.

Jak mieszać jajka?

Zwyczajne połączenie żółtek z białkami jest niewystarczającą metodą - w celu otrzymania odpowiedniego napowietrzenia, co przełoży się na puszystość jajecznicy, trzeba ubić jajka trzepaczką.

Bardzo istotne jest również dolewanie płynu, co wedle popularnej teorii, ma wspomóc uzyskanie puszystości. W praktyce bywa jednak odwrotnie - dodatek mleka czy wody spowoduje, że jajecznica może mieć konsystencję nieapetycznej zupy.

Wybór warzyw i patelni

Jeśli lubisz jeść jajecznicę z warzywami, z pewnością dodajesz je do jeszcze surowej masy, co jest błędem. Przed wlaniem jajek podsmaż warzywa na patelni - dzięki temu usuniesz z nich nadmiar wilgoci.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Ważna jest również dobra patelnia. Jej wielkość powinna być odpowiednio dobrana do ilości składników. Najczęściej optymalny jest średni rozmiar, który ułatwia równomierne usmażenia i przyspiesza je.

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T074409.949
undefined

Źródło: MSPhotographic, Getty Images Pro Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy