W tym roku na Wielkanoc podam takie ciastka w kształcie jajek. Nikt nie wierzy, z czego robię żółtko
Ciastka bezowe w kształcie jajek z żółtkiem z marmolady to ciekawy pomysł na jadalną ozdobę wielkanocnego stołu. Na kanale Agata B od kuchni znaleźć można udoskonaloną wersję tego przepisu, w której żółtka naśladuje niezwykła żółta masa.
Ciastka bezowe
Beza to prosty w przygotowaniu, lubiany i lekki przysmak na zakończenie sutego posiłku. W niektórych domach podaje się na Wielkanoc ciastka, które przybierają kształt jajek. Stoimy wtedy przed wyborem żółtej masy, która będzie imitować żółtko .
Zazwyczaj sięgamy w takich sytuacjach np. po dżem morelowy czy marmoladę pomarańczową. Jednak prowadząca kanał Agata B od kuchni sięgnęła po mniej znaną w Polsce, ale bardzo popularną w Anglii masę z sokiem z owoców cytrusowych nazywaną curd .
Ciastka bezowe z cytrynowym curdem
Owocowy curd to deser z soku owocowego, żółtek i masła. Można podawać go podobnie do budyniu albo używać jako dodatku do różnorakich deserów, w tym lodów. Cytrynowy curd , który proponuje Agata B (od której zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu) jest najbardziej żółty z żółtych i dlatego świetnie się nadaje do dekoracji naszych jajek.
Składniki
- 3 białka jajek na bezę
- 1 całe jajko i 1 żółtko na curd
- 260 g cukru
- 40 g masła
- Sok i skórka otarta z 2 cytryn
- Szczypta soli
Ciastka z bezy
Białka na bezę miksujemy ze szczyptą soli, aż będą ubite na sztywną pianę. Do masy stopniowo dodajemy cukier – po łyżce, razem 180 g, za każdym razem dokładnie ubijając. Masa bezowa ma być sztywna i pozwalać się łatwo formować.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej masę bezową, formując ją w kształt jajek . Można pomóc sobie foremką albo ręcznie formować np. za pomocą szpatułki. W grubszej części jajka łyżeczką zamoczoną w wodzie robimy wgłębienie, do którego będziemy później nakładać curd .
Bezowe ciasteczka wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę na 90 stopni. W nowoczesnych piekarnikach, które szybciej reagują na zmiany temperatury, można zmniejszyć moc dopiero po kilku minutach. Wypiekamy bezę przez ok. 90 minut, aż się zarumieni .
Całe jajko i żółtko mieszamy w rondelku razem z cukrem na gładką jajeczną masę. Ustawiamy na palniku o małej mocy, dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny i, ciągle mieszając, zagotowujemy aż się zagęści . Odstawiamy do przestudzenia.
Kiedy bezy będą gotowe, studzimy je również. Do zagłębienia każdego jajka wkładamy łyżeczką przygotowane w rondelku „żółtko”. Ciastka odstawiamy do lodówki, by curd stężał.
Poznaj też sposób na naturalny niebieski barwnik jajek i dowiedz się, skąd w sałatce Coleslaw polskie nazwisko .