Smakosze.pl Przepisy W tym roku na Wielkanoc podam takie ciastka w kształcie jajek. Nikt nie wierzy, z czego robię żółtko
fot. youtube.com/agatabodkuchni

W tym roku na Wielkanoc podam takie ciastka w kształcie jajek. Nikt nie wierzy, z czego robię żółtko

21 marca 2024

Ciastka bezowe w kształcie jajek z żółtkiem z marmolady to ciekawy pomysł na jadalną ozdobę wielkanocnego stołu. Na kanale Agata B od kuchni znaleźć można udoskonaloną wersję tego przepisu, w której żółtka naśladuje niezwykła żółta masa.

Ciastka bezowe

Beza to prosty w przygotowaniu, lubiany i lekki przysmak na zakończenie sutego posiłku. W niektórych domach podaje się na Wielkanoc ciastka, które przybierają kształt jajek. Stoimy wtedy przed wyborem żółtej masy, która będzie imitować żółtko .

Zazwyczaj sięgamy w takich sytuacjach np. po dżem morelowy czy marmoladę pomarańczową. Jednak prowadząca kanał Agata B od kuchni sięgnęła po mniej znaną w Polsce, ale bardzo popularną w Anglii masę z sokiem z owoców cytrusowych nazywaną curd .

masa bezowa
fot. youtube.com/agatabodkuchni
W Biedronce do reszty powariowali. Tylko dziś możesz dostać 10 zł, warunek jest jeden
Zapomnij o szorowaniu. Tak doczyścisz blachy i piekarnik

Ciastka bezowe z cytrynowym curdem

Owocowy curd to deser z soku owocowego, żółtek i masła. Można podawać go podobnie do budyniu albo używać jako dodatku do różnorakich deserów, w tym lodów. Cytrynowy curd , który proponuje Agata B (od której zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu) jest najbardziej żółty z żółtych i dlatego świetnie się nadaje do dekoracji naszych jajek.

Składniki

  • 3 białka jajek na bezę
  • 1 całe jajko i 1 żółtko na curd
  • 260 g cukru
  • 40 g masła
  • Sok i skórka otarta z 2 cytryn
  • Szczypta soli

Ciastka z bezy

Białka na bezę miksujemy ze szczyptą soli, aż będą ubite na sztywną pianę. Do masy stopniowo dodajemy cukier – po łyżce, razem 180 g, za każdym razem dokładnie ubijając. Masa bezowa ma być sztywna i pozwalać się łatwo formować.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej masę bezową, formując ją w kształt jajek . Można pomóc sobie foremką albo ręcznie formować np. za pomocą szpatułki. W grubszej części jajka łyżeczką zamoczoną w wodzie robimy wgłębienie, do którego będziemy później nakładać curd .

Bezowe ciasteczka wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę na 90 stopni. W nowoczesnych piekarnikach, które szybciej reagują na zmiany temperatury, można zmniejszyć moc dopiero po kilku minutach. Wypiekamy bezę przez ok. 90 minut, aż się zarumieni .

Całe jajko i żółtko mieszamy w rondelku razem z cukrem na gładką jajeczną masę. Ustawiamy na palniku o małej mocy, dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny i, ciągle mieszając, zagotowujemy aż się zagęści . Odstawiamy do przestudzenia.

Kiedy bezy będą gotowe, studzimy je również. Do zagłębienia każdego jajka wkładamy łyżeczką przygotowane w rondelku „żółtko”. Ciastka odstawiamy do lodówki, by curd stężał.

Poznaj też sposób na naturalny niebieski barwnik jajek i dowiedz się, skąd w sałatce Coleslaw polskie nazwisko .

beziki na ciastka
fot. youtube.com/agatabodkuchni
Rodzina domaga się co roku tego sernika na Wielkanoc. Jest to prostu najlepszy
Od lat smażyłam na tym oleju, teraz wymieniłam go na inny. Powód jest bardzo ważny
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy