Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina domaga się co roku tego sernika na Wielkanoc. Jest to prostu najlepszy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.03.2024 15:04

Rodzina domaga się co roku tego sernika na Wielkanoc. Jest to prostu najlepszy

sernik z brzoskwiniami
fot. youtube.com/kuchniapysznosci

Kremowy, wilgotny i lekki – taki powinien być idealny sernik. Tradycyjna wersja z brzoskwiniami i pod kruszonką nie zawsze wychodzi nam taka, jak byśmy chcieli. Jednak ten przepis nie zawodzi nigdy.

Sernik z brzoskwiniami

To jedna z najbardziej tradycyjnych odmian sernika. Ciasto na kruchym spodzie, pod kruszonką, posypane cukrem pudrem ozdabiają pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki.

Nie może w nim zabraknąć także warstwy bezy. Jej „wynalazek” pojawił się zapewne z potrzeby zużycia białek, które dekompletujemy przygotowując kruche ciasto. Taki sernik to popis kulinarnego kunsztu.

masa bezowa na brzoskwiniach
fot. youtube.com/kuchniapysznosci
Od lat smażyłam na tym oleju, teraz wymieniłam go na inny. Powód jest bardzo ważny 10 produktów zakazanych w cukrzycy. Diabetolodzy nie mają wątpliwości

Sernik na kruchym spodzie

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Pyszności. Autorka zwraca tam uwagę, że niektóre twarogi sernikowe nie wymagają masła. Nasz przepis je uwzględnia, ale warto zawsze spojrzeć na opakowanie. Autorka podpowiada też, by w kruchym cieście użyć mąki krupczatki, zastępując połową szklanki tę samą ilość zwykłej mąki.

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowwego
  • 350 g mąki
  • 350 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 jajek

Pieczemy sernik z brzoskwiniami

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Trzy jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka wrzucamy do miski z mąką, dodając też śmietanę. Do całości ścieramy 200 g zimnego masła i wyrabiamy na ciasto.

Połowę ciasta kroimy na plasterki lub rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę z papierem do pieczenia. Drugą połowę odkładamy do zamrażarki. Kruchy spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wypiekamy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do ostudzenia.

Twaróg sernikowy ubijamy mikserem z dwoma jajkami, ok. 170 g cukru i roztopionym, schłodzonym masłem. Masło pomijamy, jeśli twaróg nie wymaga użycia go. Kiedy masa jest dobrze wymieszana mikserem, dodajemy torebkę budyniu waniliowego i jeszcze raz mieszamy.

Masę serową wykładamy na kruchy spód i dokładnie wyrównujemy. Brzoskwinie cedzimy i kroimy w kostkę. Układamy je równomiernie na wierzchu masy serowej. 

Z białek jaj z pozostałym cukrem ubijamy przez kilkanaście minut sztywną masę bezową. Wykładamy ją na wierzch brzoskwiń. Na ciasto ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto tak, by dokładnie przykryło całą bezę.

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 30 minut. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na żurek bez zakwasu i klasyczną sałatkę coleslaw.

kruchy spód
fot. youtube.com/kuchniapysznosci