Smakosze.pl Przepisy W życiu nie jadłam tak dobrych placków ziemniaczanych. Wersja z tym dodatkiem to prawdziwy hit
YouTube/@KuchniaMarioli

W życiu nie jadłam tak dobrych placków ziemniaczanych. Wersja z tym dodatkiem to prawdziwy hit

28 października 2023

Czy lubicie placki ziemniaczane? Ja je uwielbiam! Odkąd przyrządzam to danie z pysznym i zdrowym dodatkiem, to nie potrafię sobie odmówić kolejnej porcji placków ziemniaczanych. Są tak pyszne, że nie mogę się powstrzymać od podzielenia się przepisem.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną kuszą smakiem

Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Niektórzy jedzą je bez dodatków, albo podają je z mięsem, czy sosem grzybowym. Część smakoszy je również wersję na słodko. Jednak ja przyrządzam placki ziemniaczane z dodatkiem kiszonej kapusty.

Są obłędnie pyszne i w moim domu stały się już kulinarnym hitem. Podaję je na obiad, ale też są dobre na kolacje. Zróbcie placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem. To istne niebo w gębie.

placki ziemniaczane
YouTube/@KuchniaMarioli
Co roku na Wszystkich Świętych robię takie gołąbki. Goście je uwielbiają, wszystko przez 1 sztuczkę

Jak zrobić placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Ziemniaki i cebule obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy na durszlak, żeby je odsączyć. Kapustę kiszona odciskamy z nadmiaru soku. Siekamy ją i dodajemy do miski z ziemniakami i cebulą.

Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i wyrabiamy masę na placki. Wykładamy ją łyżką na patelnię z rozgrzanym tłuszczem . Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Jak podawać placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?

Tak przyrządzone placki możemy podać ze śmietaną . Posypane koperkiem będą smakować wyśmienicie. Możemy też serwować je z mięsem w sosie, albo z samym sosem grzybowym. Do takiego dania pasuje też ulubiona surówka.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są daniem, które warto przygotować na obiad. Smak kapusty kiszonej nadaje wyrazistości. Każdy kto ich skosztuje prosi o dokładkę. Polecam to danie, bo rozpływa się w ustach . Pisaliśmy, co robić, by placki nie ciemniały. Podawaliśmy przepis na placki z 2 rodzajów ziemniaków.

placki
V
To już jest przegięcie, chwila nieuwagi i za masło zapłacisz fortunę. Uważaj podczas zakupów
Zawsze dodaję to do masy na kotlety mielone. Z tym składnikiem są obłędnie puszyste, tak robiła moja mama
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy