Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz robi szybkie ciasto z rabarbarem. Zdradziła, co zrobić, by nie miało zakalca
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.06.2023 18:41

Wachowicz robi szybkie ciasto z rabarbarem. Zdradziła, co zrobić, by nie miało zakalca

ciasto z rabarbarem
Instagram/@ewawachowicz

Masz ochotę na słodkie co nieco? Polecamy doskonały przepis Ewy Wachowicz na szybkie ciasto z rabarbarem. Dzięki dodatkowi wiosennego warzywa wypiek zyskuje przyjemny smak i wygląda bardzo apetycznie. Sprawdź, co zrobić by nie miał zakalca. 

Rabarbar- pyszny i zdrowy

Rabarbar w Polsce uznawany jest za warzywo. Natomiast w Stanach Zjednoczonych jest traktowany jak owoc. Jednak jedno jest pewne, rabarbar jest niezwykle zdrowy, pełen witamin i minerałów. Warto dodawać go do wypieków, deserów czy koktajlów. Zapewni nam zdrowie i potrzebne siły.

Czerwone lub różowe ogonki liściowe mają charakterystyczny cierpki smak. Jednak im łodyga jest bardziej dojrzała i czerwona, tym smak staje się bardziej słodki. To warzywo bogate w witaminy C, E, A oraz takie minerały jak fosfor i potas. Rabarbar ma dobroczynne właściwości przeciwzapalne i wspomagające układ trawienny. Poprawia też wygląd skóry i ma właściwości antynowotworowe. Ewa Wachowicz przygotowuje szybkie ciasto z rabarbarem, warto wypróbować ten przepis.

Za tym produktem nigdy nie przepadała. To dlatego Beata Kozidrak trzyma boską figurę

Jak przygotować ciasto z rabarbarem Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 700 g rabarbaru
  • 3 jaja
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g mąki migdałowej, ale może być zwykła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ szklanki mleka

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka oraz pozostałe składniki i wszystko razem dalej ucieramy. Ważne jest, żeby zawsze ucierać w jednym kierunku. Wtedy nie poszarpiemy włókien glutenu i nie będziemy mieli zakalca w cieście. To zapewni niezwykłą puszystość ciastu z rabarbarem.

Możemy dodatkowo dodać cynamon, imbir, a na końcu pokrojony rabarbar. Możemy też całymi łodygami wyłożyć spód tortownicy. Wcześniej tortownicę smarujemy masłem i sypiemy cukier. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 50-60 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Patyczek musi być suchy.

Tajemnica Ewy Wachowicz- ucieramy w jednym kierunku

Ewa Wachowicz podkreśla, jak ważne jest ucieranie ciasta w jednym kierunku. Taki sposób przekazywany jest też z pokolenia na pokolenie, ale ma swoje naukowe uzasadnienie. Gdy ucieramy ciasto w jedną stronę, to powstają regularne i mocne powiązania białek glutenowych.

Takie ciasto utrzymuje odpowiednią strukturę, natomiast nagła zmiana kierunku, może doprowadzić do osłabienia tych powiązań. W piekarniach i cukierniach maszyny mieszające ciasto zawsze pracują w jednym kierunku. Pisaliśmy o racuchach z rabarbarem. Informowaliśmy też o cenach rabarbaru. 

Źródło: Instagram/@ewawachowicz