Wachowicz wrzuca do krupniku sekretny składnik. Ten aromat jest nie do podrobienia
Krupnik zna wielu smakoszy. Nie każdy jednak wie, że za sprawą jednego produktu zupa może nabrać niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ewa Wachowicz zaproponowała coś, czego tej jesieni trzeba spróbować.
Rozgrzewająca i kojąca jesienna zupa
O krupniku przypominam sobie, gdy zaczyna robić się chłodniej. Lekka i przyjemna zupa z dodatkiem kaszy jęczmiennej jest prosta w wykonaniu i sprawia, że na długie godziny można zapomnieć o głodzie.
Jej ogromną zaletą jest fakt, że w zależności od tego, jakiej kaszy użyjemy, uzyskamy nieco inny efekt. Drobne ziarna pozwolą nam uzyskać bardziej gęstą i zwartą wersję potrawy, a pęczak zapewni nam zupę płynną, w której z łatwością wytropimy kawałki warzyw.
Uwielbiam eksperymentować z konsystencją, a ostatnio też ze smakiem. Przepis Ewy Wachowicz zainspirował mnie do wrzucenia do garnka jeszcze jednego, nieoczywistego produktu. Efekt był oszałamiający.
Krupnik Ewy Wachowicz jest niesamowity
Krupnik jest jedną z przyjemniejszych zup. Bogate w kaszę danie syci na długo, a z zaproponowanym przez Ewę Wachowicz dodatkiem — suszonymi grzybami — jego smak będzie jeszcze głębszy. Poniższe składniki w kilka chwil zamienicie w znakomity posiłek.
Składniki:
- 600 g skrzydełek kurczaka
- 4-5 grzybów suszonych
- 2 większe ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 drobna pietruszka
- kawałek średniego selera
- 50 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- 100 g śmietany 18%
- natka pietruszki do podania
- zimna woda
Lista składników długa nie jest, a przygotowanie krupniku też nie zajmuje wiele czasu. W dalszej części artykułu opisuję je ze szczegółami.
Jak przygotować krupnik? Ewa Wachowicz dodaje suszone grzyby
W garnku umieszczam skrzydełka i zalewam je taką ilością zimnej wody, by całe były przykryte. Dodaję opłukane grzyby suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzam zawartość naczynia do wrzenia i gotuję przez 30 minut.
W tym czasie obieram ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera. Płuczę warzywa, a następnie wszystkie poza ziemniakami ścieram na tarce o większych oczkach. Bulwy kroję w niewielką kostkę. Składniki wrzucam do zupy wraz z kaszą jęczmienną.
Solę i gotuję przez 20 minut. Na koniec krupnik zabielam śmietaną. W tym celu hartuję nabiał, łącząc całą porcję z chochlą płynu z garnka. Wlewam do zupy, mieszając, by nie powstały grudki. Doprawiam solą i pieprzem.
Jak podać krupnik?
Już na talerzu warto posypać danie posiekaną natką pietruszki — doda przyjemnej świeżości. Do każdej porcji warto włożyć kawałki warzyw oraz kurczaka. Można też przygotować krupnik bez śmietany lub z roślinnym odpowiednikiem — wtedy będzie bez laktozy.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na sycące zupy. Oprócz krupniku Ewy Wachowicz polecamy pyszną pomidorową z czerwoną soczewicą . Sprawdźcie też znakomitą grochówkę z kiełbasą .
Źródło: ewawachowicz