W tym roku na Wszystkich Świętych podam sałatkę „Siódemkę”. Moja rodzina mówi, że jest lepsza niż jarzynowa
Czy lubicie sałatki? Ja często je przyrządzam. Sałatkę podam nawet na Wszystkich Świętych podczas rodzinnego spotkania. Ta sałatka składa się z siedmiu warstw i jest wyjątkowo smaczna. Podobno smakuje nawet lepiej od sałatki jarzynowej.
Zrób siedmiowarstwową sałatkę i ciesz się jej smakiem
Dzień Wszystkich Świętych sprzyja zadumie, odwiedzaniu grobów bliskich, ale też rodzinnym spotkaniom. U mnie w domu to już tradycja. Goszczę moją rodzinę przy stole i zawsze podaję coś pysznego. W tym roku przyrządzę wyśmienitą sałatkę, która pasuje do różnych dań.
Ta sałatka to kilka warstw i mnóstwo smaku. Sałatkę “Siódemkę” robię z wędzonego bekonu, sałaty, papryki i groszku. Do tego sos, który dopełnia całości. Polecam tę smaczną sałatkę. Moja rodzina jest zdania, że smakuje ona lepiej od sałatki jarzynowej.
Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na kopytka. Są pyszne, mięciutkie i kusząco złocisteJak zrobić sałatkę "Siódemkę"?
Składniki:
- 200 g wędzonego bekonu
- 2 czerwone cebule
- sałata rzymska
- 2 papryki
- 300 g groszku
- 4 jajka
- 70 g żółtego sera
- 100 g majonezu
- 200 g jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- parmezan
Bekon podsmażamy na patelni, a cebulę siekamy. Przekładamy ją do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut. Teraz robimy sos z majonezu, jogurtu, cukru i startego parmezanu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.
Następnie paprykę kroimy w kostkę, tak samo robimy z sałatą rzymską. Kroimy też bekon i jajka ugotowane na twardo. Namoczoną cebulę przekładamy na deskę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Teraz przygotowujemy duże naczynie lub miskę.
ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
Sałatka, która znika w mgnieniu oka
Na dno naczynia kładziemy warstwę sałaty, papryki, cebulę, groszek i jajka. Na jajka wykładamy sos i go rozprowadzamy. Warstw nie ugniatamy, tylko luźno wkładamy do naczynia. Teraz kładziemy warstwę startego żółtego sera, a na samą górę dajemy bekon.
Sałatkę możemy podawać od razu lub wstawić ją jeszcze na godzinę do lodówki, by sos stężał. Ta sałatka pasuje znakomicie do mięs i różnego rodzaju przekąsek. Jest bardzo smaczna i ma wyrazisty, a także kremowy smak. Pisaliśmy o innej sałatce, która smakiem przypomina sałatkę jarzynową. Podawaliśmy znakomity przepis na sałatkę z pora, jajek i ogórków konserwowych.
Źródło: YouTube/@Mazprzygarach