Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku na Wszystkich Świętych podam sałatkę „Siódemkę”. Moja rodzina mówi, że jest lepsza niż jarzynowa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.10.2023 18:36

W tym roku na Wszystkich Świętych podam sałatkę „Siódemkę”. Moja rodzina mówi, że jest lepsza niż jarzynowa

sałatka
YouTube/@Mazprzygarach

Czy lubicie sałatki? Ja często je przyrządzam. Sałatkę podam nawet na Wszystkich Świętych podczas rodzinnego spotkania. Ta sałatka składa się z siedmiu warstw i jest wyjątkowo smaczna. Podobno smakuje nawet lepiej od sałatki jarzynowej.

Zrób siedmiowarstwową sałatkę i ciesz się jej smakiem

Dzień Wszystkich Świętych sprzyja zadumie, odwiedzaniu grobów bliskich, ale też rodzinnym spotkaniom. U mnie w domu to już tradycja. Goszczę moją rodzinę przy stole i zawsze podaję coś pysznego. W tym roku przyrządzę wyśmienitą sałatkę, która pasuje do różnych dań. 

 Ta sałatka to kilka warstw i mnóstwo smaku. Sałatkę “Siódemkę” robię z wędzonego bekonu, sałaty, papryki i groszku. Do tego sos, który dopełnia całości. Polecam tę smaczną sałatkę. Moja rodzina jest zdania, że smakuje ona lepiej od sałatki jarzynowej. 

sałatka
YouTube/@Mazprzygarach
Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na kopytka. Są pyszne, mięciutkie i kusząco złociste

Jak zrobić sałatkę "Siódemkę"?

Składniki:

  • 200 g wędzonego bekonu
  • 2 czerwone cebule
  • sałata rzymska
  • 2 papryki
  • 300 g groszku
  • 4 jajka
  • 70 g żółtego sera
  • 100 g majonezu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • parmezan

Bekon podsmażamy na patelni, a cebulę siekamy. Przekładamy ją do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut. Teraz robimy sos z majonezu, jogurtu, cukru i startego parmezanu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Następnie paprykę kroimy w kostkę, tak samo robimy z sałatą rzymską. Kroimy też bekon i jajka ugotowane na twardo. Namoczoną cebulę przekładamy na deskę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Teraz przygotowujemy duże naczynie lub miskę.

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Sałatka, która znika w mgnieniu oka

Na dno naczynia kładziemy warstwę sałaty, papryki, cebulę, groszek i jajka. Na jajka wykładamy sos i go rozprowadzamy. Warstw nie ugniatamy, tylko luźno wkładamy do naczynia. Teraz kładziemy warstwę startego żółtego sera, a na samą górę dajemy bekon.

Sałatkę możemy podawać od razu lub wstawić ją jeszcze na godzinę do lodówki, by sos stężał. Ta sałatka pasuje znakomicie do mięs i różnego rodzaju przekąsek. Jest bardzo smaczna i ma wyrazisty, a także kremowy smak. Pisaliśmy o innej sałatce, która smakiem przypomina sałatkę jarzynową. Podawaliśmy znakomity przepis na sałatkę z pora, jajek i ogórków konserwowych. 

sałatka
YouTube/@Mazprzygarach

Źródło: YouTube/@Mazprzygarach