Wkładam mięso do worka i zalewam colą. To danie smakuje lepiej niż z restauracji
Jeśli szukacie pomysłu na pyszny schab, to mam coś ciekawego dla was. Do przyrządzenia tego mięsa potrzebujecie coli, worka i jeszcze kilku składników. Warto tak zrobić schab, bo smak naprawdę zachwyca. Polecam doskonały przepis na wyborny schab w coli.
Schab w coli zachwyci smakiem każdego smakosza
Schab jest mięsem, który daje wiele kulinarnych możliwości. Kotlety, pieczenie, czy polędwiczki, to dania, które można przyrządzić z tego mięsa. Jednak co się stanie, gdy schab zalejemy colą? Sprawdziłam to i byłam zachwycona.
Teraz często korzystam z tego niecodziennego, ale też pysznego patentu na to mięso. Przydadzą się też pieczarki, papryka i piekarnik. Polecam przepis na obiad ze schabem w roli głównej. Jest tak smaczny, że często będziecie go robić.
Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów. Wystarczy makaron, mięso i klika dodatkówJak zrobić schab w coli?
Składniki:
- 1 kg schabu
- 2 szklanki coli
- sól
- pieprz
- cebula
- 200 g bekonu
- 200 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- papryka czerwona
Schab kroimy w dość grube plastry i nacinamy w kratkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Teraz mięso wkładamy do worka, wlewamy colę i zamykamy worek. Odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z coli i układamy na blasze z papierem do pieczenia. Cebulę siekamy, boczek kroimy i podsmażamy na patelni. Dokładamy pokrojone pieczarki i paprykę. Wszystko smażymy.
Schab w coli zaskakuje i smakuje
Teraz podsmażane składniki układamy na plastrach schabu. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Po tym czasie podajemy z ziemniakami lub ryżem. Uzupełnieniem tego dania będzie ulubiona surówka.
Tak przyrządzony schab jest kruchy, smaczny i rozpływa się w ustach. Warto wypróbować ten przepis, bo mięso dzięki coli zyskuje ciekawy smak. Taki obiad smakuje lepiej niż w restauracji. Pisaliśmy o tym, jak zrobić schab po francusku. Radziliśmy, jak zrobić zapiekany schab z ziemniakami.
Źródło: YouTube/@smacznytv