Widzisz na wędlinie dziwny, tęczowy połysk? Wiele osób ma o nim błędne przekonanie
Nie da się ukryć, że wędlina odgrywa istotną rolę w kulinariach. Dodajemy ją do różnych dań, traktujemy ją jako element kanapki lub zajadamy jak przekąskę. W przypadku mięs często w naszych głowach pojawiają się obawy względem świeżości.
Wędlina z tęczowym połyskiem
Smakowita wędlina niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Znaczna część smakoszy mogłoby sięgać po nią praktycznie codziennie. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ wędlina potrafi cechować się niecodziennymi walorami smakowymi.
Ostatnio wspominaliśmy o tym, kiedy wędlina powinna wzbudzać nasze obawy. Przeważnie wędlina z jakimkolwiek nalotem bądź przebarwieniem wywołuje niepewność. Nikt nie chciałby przecież zaryzykować zatrucia nieświeżym mięsem.
Czasami wędlina może posiadać dość nietypowy wielokolorowy połysk, który przypomina nieco plamę oleju. Taki widok może przyprawić o nie lada konsternację. Okazuje się jednak, że nie musimy wcale wyrzucać naszego smakołyku do śmieci.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Haps, wędlina mieniąca się kolorami tęczy wcale nie musi być nieświeża. Zjawisko wyjaśnił profesor z Uniwersytetu w Connecticut. Richard A. Mancini zajmuje się badaniem mięsa.
Ekspert na łamach Beef Research stwierdził, że tęczowy połysk spowodowany jest interferencją i dyfrakcją fal światła, które odbija się od wilgotnej wędliny. Warto zauważyć, że takie zjawisko najczęściej występuje wówczas, gdy powierzchnia mięsa jest zwarta i mokra.
Kiedy wędlina powinna wzbudzać obawy?
Tęczowy połysk nie stwarza zagrożenia i jest czymś całkowicie normalnym. Zwłaszcza jeżeli mamy styczność z wędliną przygotowaną z wieprzowiny lub wołowiny. Zjawisko nie powinno występować w przypadku mielonego mięsa.
Sama zmiana koloru nie musi oznaczać niczego złego. Jednak jeśli poczujemy nieprzyjemny zapach, nasza wędlina może być już nieświeża. Wówczas najlepiej ją wyrzucić. Szkoda marnować zdrowie na zatrucie pokarmowe.
Smakowita wędlina pewnie nie raz nas jeszcze zaskoczy. Kto wie, może niedługo nie będą wykonywane z mięsa, jakie znamy. Warto zapoznać się z informacjami dotyczącymi przełomowego odkrycia naukowców.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pilne: szkodliwa substancja w popularnej przekąsce. Partie są masowo wycofywane ze sklepów
Najgorszy błąd podczas smażenia jajecznicy. Chwila nieuwagi i mamy potrawę suchą jak wiór
Zalewasz kawę wrzącą wodą? Niestety, właśnie popełniasz wielki błąd
Źródło: Haps