Smakosze.pl
Wędlina ma dziwny nalot?

Pixabay / planet_fox; Flickr / Kirill Ignatyev

Widzisz na wędlinie dziwny, tęczowy połysk? Wiele osób ma o nim błędne przekonanie

26 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Wędlina często gości na naszych stołach i wielu smakoszy codziennie zajada się tym mięsnym specjałem. Czasami mamy pewne wątpliwości dotyczące świeżości produktu. Zwłaszcza jeżeli pojawia się na nim tęczowy połysk. Nie jest on niczym innym jak interferenc

Nie da się ukryć, że wędlina odgrywa istotną rolę w kulinariach. Dodajemy ją do różnych dań, traktujemy ją jako element kanapki lub zajadamy jak przekąskę. W przypadku mięs często w naszych głowach pojawiają się obawy względem świeżości.

Wędlina z tęczowym połyskiem

Smakowita wędlina niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Znaczna część smakoszy mogłoby sięgać po nią praktycznie codziennie. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ wędlina potrafi cechować się niecodziennymi walorami smakowymi.

Ostatnio wspominaliśmy o tym, kiedy wędlina powinna wzbudzać nasze obawy. Przeważnie wędlina z jakimkolwiek nalotem bądź przebarwieniem wywołuje niepewność. Nikt nie chciałby przecież zaryzykować zatrucia nieświeżym mięsem.

Czasami wędlina może posiadać dość nietypowy wielokolorowy połysk, który przypomina nieco plamę oleju. Taki widok może przyprawić o nie lada konsternację. Okazuje się jednak, że nie musimy wcale wyrzucać naszego smakołyku do śmieci.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Haps, wędlina mieniąca się kolorami tęczy wcale nie musi być nieświeża. Zjawisko wyjaśnił profesor z Uniwersytetu w Connecticut. Richard A. Mancini zajmuje się badaniem mięsa.

Ekspert na łamach Beef Research stwierdził, że tęczowy połysk spowodowany jest interferencją i dyfrakcją fal światła, które odbija się od wilgotnej wędliny. Warto zauważyć, że takie zjawisko najczęściej występuje wówczas, gdy powierzchnia mięsa jest zwarta i mokra.

Kiedy wędlina powinna wzbudzać obawy?

Tęczowy połysk nie stwarza zagrożenia i jest czymś całkowicie normalnym. Zwłaszcza jeżeli mamy styczność z wędliną przygotowaną z wieprzowiny lub wołowiny. Zjawisko nie powinno występować w przypadku mielonego mięsa.

Sama zmiana koloru nie musi oznaczać niczego złego. Jednak jeśli poczujemy nieprzyjemny zapach, nasza wędlina może być już nieświeża. Wówczas najlepiej ją wyrzucić. Szkoda marnować zdrowie na zatrucie pokarmowe.

Smakowita wędlina pewnie nie raz nas jeszcze zaskoczy. Kto wie, może niedługo nie będą wykonywane z mięsa, jakie znamy. Warto zapoznać się z informacjami dotyczącymi przełomowego odkrycia naukowców.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Kultowa kuchenka Ewa - niezapomniany sprzęt rodem z PRL-u

Czytaj więcej >
Figi na blacie kuchennym

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni figi?

Czytaj więcej >
Marnowanie jedzenia

Produkty

Ratuję Jedzenie - nowa aplikacja pomoże walczyć z marnowaniem żywności

Czytaj więcej >
Gruszki

Produkty

Jak przedłużyć świeżość gruszek?

Czytaj więcej >
Figi na straganie

Produkty

Na co należy zwrócić uwagę kupując figi?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto włożyć liście laurowe do opakowania z mąką?

Czytaj więcej >