Smakosze.pl Przepisy Weź brokuły, rozgnieć widelcem i wymieszaj z dodatkami. To danie jest hitem w moim domu
Fot. Anna Zyśk

Weź brokuły, rozgnieć widelcem i wymieszaj z dodatkami. To danie jest hitem w moim domu

10 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Placki ziemniaczane to przeszłość. Na obiad koniecznie podaj placki brokułowe, które smakują wyśmienicie, a w dodatku są bardzo zdrowe. Poznaj łatwy przepis i przygotuj je nawet dzisiaj. Co więcej, przeciwnicy brokułów będą zachwyceni.

Placki na obiad nie tylko z ziemniaków

Utarło się przekonanie, że jak placki na obiad , to tylko z ziemniaków lub ewentualnie z cukinii. A co być powiedziała na placki z brokułów? Warzywo, choć nie należy do tych lubianych, w tym wydaniu jest naprawdę znakomite. Placki brokułowe zachwycą każdego.

Szczególnie jeżeli przygotujesz je z przepisu Anny Zyśk, która od kilku lat prowadzi kanał jedz.pysznie . Swoje pomysły na proste dania publikuje na Instagramie . To właśnie tam znajduje się autorski przepis na placki z brokułów. A ty poznasz go w dalszej części artykułu, gdzie krok po kroku pokazujemy, jak przyrządzić je na obiad .

Chciał mieć wszystkie grzyby dla siebie. Aż ciężko uwierzyć w to, co zrobił grzybiarz z Tuszyna

Placki z brokuła i kilku dodatków

Genialne placki na obiad składają się przede wszystkim z brokułów oraz kaszy gryczanej. Dzięki tym dwóm składnikom placki brokułowe są zdrowe. Pierwszy składnik bogaty jest w błonnik oraz witaminy z grup A, B, C oraz E, natomiast kasza reguluje poziom cukru we krwi oraz wspomaga prace serca i układu pokarmowego. Między innymi dlatego warto przygotować to danie. Oprócz wymienionych produktów potrzebne będą także te z listy umieszczonej poniżej.

Składniki:

  • 200 g brokułu
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g cebuli
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g bułki tartej
  • olej
  • woda
  • pieprz
  • sól

Przepis na placki brokułowe

Krok 1. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Następnie wsyp kaszę gryczaną i gotuj ją według instrukcji na opakowaniu. W drugim garnku również zagotuj wodę i do miękkości gotuj w nim brokuł.

kasza.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.

krojenie cebuli.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Do miski przełóż odcedzony brokuł i za pomocą widelca rozgnieć go na jednolita pastę. Wsyp ugotowaną kaszę oraz wbij jajko. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną cebulę oraz sól, pieprz.

skałdniki na placki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Wymieszaj składniki. Wsyp bułkę tartą i ponownie wymieszaj całość, aby dokładnie połączyły się wszystkie produkty.

bułka tarta.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Za pomocą zwilżonych w wodzie dłoni formuj placki.

formowanie placków.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Na patelni rozgrzej olej i ułóż na niej placki.

smażenie placków.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 7. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Placki brokułowe są gotowe. Życzymy smacznego!

placki z brokuła.jpg
Fot. Anna Zyśk
To najlepszy patent na kurczaka. Taki obiad starcza nawet na kilka dni
Te ciasteczka z 4 składników to prawdziwy hit. Na Wszystkich Świętych zawsze robią furorę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy