Weź garść, połącz z cynamonem i wrzuć do zlewu. Udrożnisz odpływ w 1 minutę
Zatkany zlew w kuchni to denerwujący problem. Woda odpływa wolno albo w ogóle nie znika z komory zlewu. Co robić w takiej sytuacji? Zanim wezwiemy hydraulika, warto sięgnąć po sprawdzony sposób. Dzięki niemu odetkamy zatkany zlew.
Zatkany zlew, czyli mamy problem
To chyba zna każdy z nas. Podejrzane bulgotanie w rurach, nieprzyjemny zapach i zlew, z którego za żadne skarby nie chce odpłynąć woda. Zwykle ten kłopot pojawia się nieoczekiwanie. Niestety przeważnie powodem jest nasza nieostrożność. Resztki jedzenie lądują w zlewie.
Nawet niepozorne okruszki mogą się odkładać w rurach, by potem doprowadzić do zatkania się zlewu. Dużym zagrożeniem jest szczególnie olej. Nie można go wylewać do zlewu, ale wielu z nas tak właśnie robi. Efekt jest opłakany. Do tłustej powierzchni jeszcze łatwiej przyczepiają się resztki żywności i fusy po kawie.
Włóż do słoja i zalej zalewą. Najlepszy prezent na Dzień DziadkaJak odetkać zlew?
Zatory w instalacji sprawiają, że woda nie odpływa i zlew się zatyka. Wówczas wzywamy hydraulika lub stosujemy żrące preparaty. Jednak nie trzeba tego robić. Warto sięgnąć po sprawdzony domowy sposób. Przydadzą się przyprawy, które mamy w kuchennej szafce.
Jeśli chcemy skutecznie odetkać zapchany zlew, to musimy użyć soli. Zadziała ona jak tarka, która oczyści rury z zalegających resztek jedzenia. Sól usunie nawet tłuszcz z rur. Dlatego, jeśli woda już opadanie ze zlewu, należy wsypać 5 łyżek stołowych soli do odpływu. Zalewamy ją 2 litrami wrzątku. Dzięki tej metodzie zator szybko zostanie usunięty.
Sól i cynamon działają cuda
Przeważnie zatkanemu zlewowi w kuchni towarzyszy też nieprzyjemny zapach. W takiej sytuacji oprócz soli pomoże też cynamon. Popularna przyprawa ma silny aromat i działa dezynfekująco. Łyżeczkę cynamonu warto dodać do 5 łyżek soli i wsypać to do odpływu. Następnie sól z cynamonem zalewamy 2 litrami wrzątku.
W ten sposób udrażniamy odpływ i jednocześnie pozbywamy się nieprzyjemnego zapachu. Sposób jest naturalny, skuteczny i tani. Natomiast, gdy zależy nam, by tylko usunąć brzydki zapach, to do odpływu wsypujemy 4 łyżeczki cynamonu, czekamy 30 minut i przyprawę zalewamy litrem wrzątku. Pisaliśmy, dlaczego warto jadać pstrąga łososiowego. Polecaliśmy przepis na kotlety mielone z dodatkiem ryżu.