Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z tą zupą schudłem już 3 kg. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 10.01.2025 18:12

Z tą zupą schudłem już 3 kg. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem

zupa
Fot. Shutterstock/johzio

Ta zupa powinna znaleźć się w twojej diecie. Dzięki niej zgubisz zbędne kilogramy i nie będziesz przy tym głodna. Wypróbuj przepis, a przekonasz się, że ta zupa oprócz dietetycznych właściwości jest również smaczna. 

Zupa idealna na dietę

Bardzo rzadko zdarza się, że dietetyczna zupa jest sycąca i smaczna. Na całe szczęście udało się nam znaleźć przepis, z którym przygotujesz zupę, spełniającą powyższe wymagania. Jej dodatkową, ogromną zaletę jest przede wszystkim to, że spożywając ją regularnie, zgubisz zbędne kilogramy.

Poznaj poniższy przepis i ugotuj doskonałą, lecz przygotowaną z nietypowego składnika zupę. Gotowanie zajmuje chwilę, więc z całą pewnością zdążysz przygotować ją na obiad.

soczewica.jpg
Fot. Canva/UNYKA
Zapomnij o smażeniu. Ten patent na faworki jest 100 razy lepszy

Zupa ze zdrowych składników

Zupa jest idealnym daniem na odchudzanie, dzięki składnikom, z których jest przygotowywana. Głównym produktem jest czerwona soczewica, która zawiera znikomą ilość kalorii, a przy tym bogata jest w białko oraz w błonnik. Taki skład głównego produktu gwarantuje, że zupa wyjdzie sycąca, a przy tym bardzo lekka. 

Oprócz soczewicy potrzebny będzie również bulion, warzywa oraz przyprawy. Składników nie ma wiele, o czym przekonasz się, kiedy sprawdzisz poniższą listę.

Składniki:

  • 200 ml bulionu
  • 3 łyżki soczewicy
  • ½ marchewki
  • ½ cebuli
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka oliwy
  • suszony tymianek
  • pieprz
  • sól

Zupa z soczewicy – przepis

Soczewicę dokładnie opłucz, a następnie zalej wrzątkiem i pozostaw na pół godziny. Marchew obierz, a następnie umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. W taki sam sposób pokrój również umytego pomidora. 

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na nim marchew, cebulę oraz pomidory. Kiedy warzywa zmiękną, wsyp soczewicę, a następnie całość zalej bulionem. Zupę gotuj przez pół godziny. Na koniec dopraw ją pieprzem, solą oraz tymiankiem i podawaj na obiad.

Sprawdź także, jaką zmianę planuje Lidl oraz poznaj przepis na kotlety mielone bez mięsa.

z upa.jpg
Fot. Canva