Smakosze.pl Przepisy Weź pierś z indyka, dynię i grzyby. Jesienny obiad na sobotę zrobisz z jednej patelni
Fot. Shutter/minadezhda

Weź pierś z indyka, dynię i grzyby. Jesienny obiad na sobotę zrobisz z jednej patelni

8 października 2024

Co podać na obiad na sobotę? Zrób pyszne jesienne danie, które zachwyci smakiem. Gulasz z indyka z dynią wyjdzie, że palce lizać.

Jesienny obiad pełen smaku

Jesień dostarcza nam pysznych smaków. Dorodne dynie i aromatyczne grzyby dają wiele kulinarnych możliwości. Jeśli zastanawiasz się co ugotować na obiad w sobotę, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu przygotujesz gulasz z indyka z dynią.

Soczyste mięso w doskonałym, aromatycznym sosie podbije podniebienie każdego smakosza. Taki jesienny obiad cieszy oko pięknym kolorem i aż prosi się, by go spałaszować . Dlatego wypróbuj przepis na gulasz z indyka z dynią. Poniżej znajdziesz recepturę na tę potrawę.

dynia
Fot. Canva/skarau
Sałatka Wenecka od Heni jest hitem w moim domu. Podam ją na Wszystkich Świętych zamiast gyrosa

Jak przygotować gulasz z indyka z dynią?

Składniki:

  • ½ kg filetu z indyka
  • kilka suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ kg pieczarek
  • ¼ litra bulionu
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • natka pietruszki

Przygotowanie obiadu zacznij od namoczenia suszonych grzybów. Filet z indyka pokrój w niedużą kostkę, natrzyj przyprawami i wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną . Mięso odstaw. Dynię obierz, usuń pestki z nasionami, a miąższ pokrój w kostkę. Mięso obsmaż na patelni.

Dołóż pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i dynię. Smaż 2 minuty, dołóż pokrojone pieczarki i smaż 2 minuty . Wlej bulion, suszone grzyby i wszystko zagotuj. Następnie gulasz gotuj pod przykryciem jeszcze 10 minut. Potem wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj.

Gulasz z indyka z dynią kusi smakiem

Gulasz z indyka z dyni posyp natką pietruszki i od razu podawaj. Pasują do niego kopytka, kluski śląskie i ziemniaki. Danie jest bardzo smaczne, wyraziste i pożywne. Pięknie prezentuje się na talerzu i sprawia, że każdy chce go skosztować.

Dlatego wypróbuj ten przepis jesienią. Dzięki niemu zrobisz obiad na sobotę w prosty sposób. Smaczne danie jest idealne na jesienny posiłek. Gwarantuję, że raz-dwa zniknie z talerzy. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pyszną rybę w migdałach. Polecaliśmy przepis na nietypowe pierogi z Podlasia od Tomasza Strzelczyka.

obiad
Fot. Canva/Wiktory

Źródło: kwestiasmaku.com

Weź do ręki i wetrzyj w palnik kuchenki gazowej, od razu zalśni jak nowy. Patent na medal
Zrobiłam na próbę ciasto „Marlenka”. Jest tak dobre, że zrobię go na niedzielę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy