Weź pierś z indyka, dynię i grzyby. Jesienny obiad na sobotę zrobisz z jednej patelni
Co podać na obiad na sobotę? Zrób pyszne jesienne danie, które zachwyci smakiem. Gulasz z indyka z dynią wyjdzie, że palce lizać.
Jesienny obiad pełen smaku
Jesień dostarcza nam pysznych smaków. Dorodne dynie i aromatyczne grzyby dają wiele kulinarnych możliwości. Jeśli zastanawiasz się co ugotować na obiad w sobotę, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu przygotujesz gulasz z indyka z dynią.
Soczyste mięso w doskonałym, aromatycznym sosie podbije podniebienie każdego smakosza. Taki jesienny obiad cieszy oko pięknym kolorem i aż prosi się, by go spałaszować . Dlatego wypróbuj przepis na gulasz z indyka z dynią. Poniżej znajdziesz recepturę na tę potrawę.
Jak przygotować gulasz z indyka z dynią?
Składniki:
- ½ kg filetu z indyka
- kilka suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ¼ kg pieczarek
- ¼ litra bulionu
- ½ szklanki śmietanki 30%
- natka pietruszki
Przygotowanie obiadu zacznij od namoczenia suszonych grzybów. Filet z indyka pokrój w niedużą kostkę, natrzyj przyprawami i wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną . Mięso odstaw. Dynię obierz, usuń pestki z nasionami, a miąższ pokrój w kostkę. Mięso obsmaż na patelni.
Dołóż pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i dynię. Smaż 2 minuty, dołóż pokrojone pieczarki i smaż 2 minuty . Wlej bulion, suszone grzyby i wszystko zagotuj. Następnie gulasz gotuj pod przykryciem jeszcze 10 minut. Potem wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
Gulasz z indyka z dynią kusi smakiem
Gulasz z indyka z dyni posyp natką pietruszki i od razu podawaj. Pasują do niego kopytka, kluski śląskie i ziemniaki. Danie jest bardzo smaczne, wyraziste i pożywne. Pięknie prezentuje się na talerzu i sprawia, że każdy chce go skosztować.
Dlatego wypróbuj ten przepis jesienią. Dzięki niemu zrobisz obiad na sobotę w prosty sposób. Smaczne danie jest idealne na jesienny posiłek. Gwarantuję, że raz-dwa zniknie z talerzy. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pyszną rybę w migdałach. Polecaliśmy przepis na nietypowe pierogi z Podlasia od Tomasza Strzelczyka.
Źródło: kwestiasmaku.com