Smakosze.pl Porady Weź plastikową butelkę i przyłóż ją do żółtka. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Screen z filmu na kanale YouTube M3Top

Weź plastikową butelkę i przyłóż ją do żółtka. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

16 sierpnia 2023

Jajko czasem trzeba rozdzielić na żółtko i białko. Nie jest to wcale trywialne zadanie i kiedy usłyszałam, że można je sobie ułatwić, korzystając z plastikowej butelki, musiałam spróbować. Byłam zaskoczona jak prosta i skuteczna jest ta kuchenna sztuczka.

Plastikowa butelka przyda się w kuchni

Lista zastosowań pustej butelki po wodzie mineralnej z pozoru może wydawać się krótka. W końcu mogę jej użyć do zmagazynowania innego płynu i w zasadzie na tym zazwyczaj się kończy.

Niektórzy jeszcze większe opakowania wykorzystują do kiszenia, czego zdecydowanie nie polecam — albo robią z niej prowizoryczny lejek. Okazuje się jednak, że kawałek plastiku może pomóc jeszcze w jednej czynności kuchennej, której wymaga niejeden przepis.

Odseparowanie żółtka od białka nigdy nie należało do moich ulubionych punktów podczas gotowania. Teraz jest szansa, że polubię ten proces. Wszystko dzięki butelce. Jak to możliwe? Wyjaśniam w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Butelka pomoże w oddzieleniu żółtka jajka.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube M3Top
Przepis na ogórki gyros dostałam od sąsiadki. Przy tej zalewie kiszone i konserwowe mogą się schować

Sztuczka z rozdzielaniem jajka

Stosując plastikową butelkę, białko bez nawet odrobiny żółtka uzyskamy niemal ekspresowo. Pierwszym krokiem procedury jest wybicie jajka do miski. Musimy tu uważać, by go nie rozkłócić.

Potem będzie już nieco prościej, choć wciąż niezbędna będzie precyzja. Konieczne bowiem będzie zbliżenie delikatnie ściśniętego plastikowego przedmiotu do żółtka i stopniowe zwalnianie nacisku.

W ten sposób uda nam się wciągnąć żółtko do wnętrza butelki i możliwe będzie przetransportowanie go do osobnego naczynia. Prawda, że sprytne?

Sztuczka z jajkiem przydatna podczas pieczenia

Rozdzielanie białka od żółtka w przepisach na słodkości pojawia się dość często. Najczęściej proces ten ma za zadanie nadanie masie puszystości , poprzez ubicie białek.

Jednak, aby powstała nam sztywna, zdolna unieść ciasto piana, całe żółtko musi zostać usunięte. Trik z butelką będzie zatem bardzo przydatny. Przetestujcie go, przyrządzając śniadaniowy omlet lub elegancką bezę z sezonowymi owocami .

Źródło: YT/M3Top

Ta polska zupa to prawdziwy skarb. Dzięki niej zbiłam cukier i schudłam 4 kg. Mogłabym ją jeść codziennie
Najsłynniejszy kucharz pokazał jak kroić cebulę. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz tego inaczej
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy