Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą. Każdy poprosi o dokładkę
Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą zaskakują swoim doskonałym smakiem i niezwykle delikatnym ciastem. Farsz jest mięsny i wyraźny, po prostu przepyszny. Poznaj przepis na wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą.
Pierogi to świetne danie, również w święta. Farsz do pierogów zależy wyłącznie od tego, na co akurat mamy ochotę. Jedną z lepszych wersji tradycyjnej potrawy są wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą, koniecznie musisz spróbować.
Do przygotowania farszu potrzebujesz wyłącznie kilku składników- ugotowanej wcześniej kiełbasy białej, cebuli i kapusty kiszonej . Farsz jest prosty w przygotowaniu i ma rewelacyjny smak.
Surową kiełbasę nakłuj widelcem, a następnie włóż do garnka z wodą. Kiełbasa będzie idealna po 30 minutach gotowania od momentu wrzenia wody. Jeśli nie nakłujesz mięsa, popęka podczas obróbki termicznej.
Wielkanocne pierogi z białą kiełbasą
Składniki na ciasto:
-
450 g mąki pszennej
-
szczypta soli
-
szklanka ciepłej wody
-
łyżka oleju roślinnego
Składniki na farsz:
-
200 g ugotowanej kiełbasy białej
-
cebula
-
200 g kapusty kiszonej
-
sól, pieprz
-
masło klarowane do smażenia
Jak zrobić wielkanocne pierogi z białą kiełbasą i kiszoną kapustą?
Na początku zrób ciasto: wszystkie składniki ucieraj ręcznie, aż powstanie jednolita, twarda masa. W razie potrzeby wsyp więcej mąki lub wlej odrobinę wody. Z ciasta uformuj kulę i odstaw w suche i ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby odpoczęło.
W tym czasie ugotowane kiełbasy oddziel od flaka i zmiksuj z odsączoną kapustą kiszoną. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie dodaj przygotowaną masę z kiełbasy i kapusty i smaż przez chwilę, całość dopraw do smaku solą i pieprzem, odstaw.
Ciasto na pierogi wyłóż na stolnicę i podsypując mąką, rozwałkuj je na cienki placek, następnie przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Każde kółko delikatnie rozciągnij, a na środek wyłóż farsz, następnie przyklej boki.
Pierogi włóż do garnka z gotującą się, osoloną wodą, po około 5 minutach będą gotowe. Podaj je z cebulką zeszkloną na maśle lub posiekanym szczypiorkiem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/bernjuer Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania. Przepyszny postny obiad
-
Jak przygotować rosół bez mięsa? Zdradzamy najlepszy przepis
-
Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Idealny jarski obiad
Źródło: wrzacakuchnia.pl