Wiosenny i tani obiad według Ani Starmach. Warzywna uczta za niewielkie pieniądze
Kalarepa jest jednym ze smaczniejszych wiosennych warzyw. Ania Starmach proponuje pokroić ją w kostkę, podsmażyć i podać wraz z kalafiorem ziemniakami z koperkiem oraz jajkiem w koszulce. Pyszny wiosenny obiad doskonale uzupełni szklanka kefiru. Spróbujcie, a jeszcze nie raz się na niego zdecydujecie.
Kalarepa może być świetnym składnikiem dań na ciepło. Tym razem, zanim zrobicie z niej surówkę , nie wyrzucajcie liści — z których uzyskacie fantastyczną zupę — a zamiast obiadowego dodatku przygotujcie lekki posiłek według wskazówek Ani Starmach. W tym wydaniu kalarepa jest wyśmienita.
Przepis na wiosenny obiad według Ani Starmach
Składniki:
-
2 jaja
-
4 średniej wielkości ziemniaki
-
3 nieduże kalarepy
-
1 nieduży kalafior
-
1 łyżka octu
-
1 pęczek koperku
-
400 ml kefiru do podania
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie warzyw:
Ziemniaki uszorujemy, gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości. Kalarepę myjemy i obieramy. Następnie kroimy ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy na nim warzywo przez mniej więcej kwadrans. W tym czasie kalarepa powinna zmięknąć.
Doprawiamy ją solą i pieprzem. Kalafiora myjemy, dzielimy go na małe różyczki i gotujemy we wrzątku około 7 minut. Warzywa umieszczamy w głębokich talerzach. Ziemniaki posypujemy solidną porcją posiekanego koperku.
Przygotowanie jajka w koszulce:
Jajka ocieplamy do temperatury pokojowej. W wysokim garnku gotujemy wodę i wlewamy do niej ocet. Jaja wbijamy do dwóch osobnych naczyń. Na środku garnka łyżką tworzymy wir, w który wlewamy jajka — każde osobno.
Gotujemy je przez 3–4 minuty, po czym wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Układamy je na ziemniakach , oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Całość podajemy ze szklanką kefiru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniastarmach