Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakująca zupa z liści kalarepy. Prosty patent na szybki i pyszny wiosenny obiad

Zaskakująca zupa z liści kalarepy. Prosty patent na szybki i pyszny wiosenny obiad

kalarepa
canva/AD077

Zupa z liści kalarepy jest smacznym wykorzystaniem składnika, który zazwyczaj jest wyrzucany. Jeżeli więc wpadną wam w ręce przy okazji zakupu pysznej wiosennej bulwy, koniecznie przetestujcie przepis, który wam prezentujemy. Szybka i smaczna zupa z ich dodatkiem zagości na waszych talerzach jeszcze nie raz.

Liście kalarepy — mimo iż są pełne witamin i smaku — bardzo często lądują w koszu na śmieci. Tymczasem podobnie jak łodyga kalafiora czy brokuła mają one w sobie potencjał kulinarny, który warto wykorzystać, przyrządzając delikatna i pełną smaku zupę z dodatkiem innych warzyw korzeniowych. Koniecznie spróbujcie.

Przepis na wyśmienitą zupę z liści kalarepy

Składniki:

  • 1,5 litra wody

  • liście z 2 kalarep

  • 4 ziemniaki

  • 1 mniejsza pietruszka

  • 2 drobne marchewki

  • 1 niewielka cebula

  • 2 łyżki kaszy jaglanej

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę.

Wrzucamy pozostałe warzywa. Zalewamy je wodą. Dodajemy przyprawy w kawałkach, kaszę oraz natkę pietruszki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kwadrans.

Liście kalarepy myjemy i siekamy. Dodajemy do garnka i gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Po przepisy na inne pyszne zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na wyjątkowy krem z czerwonej kapusty, a także smaczną kompozycję z pora i pietruszki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: