Zaskakująca zupa z liści kalarepy. Prosty patent na szybki i pyszny wiosenny obiad
Zupa z liści kalarepy jest smacznym wykorzystaniem składnika, który zazwyczaj jest wyrzucany. Jeżeli więc wpadną wam w ręce przy okazji zakupu pysznej wiosennej bulwy, koniecznie przetestujcie przepis, który wam prezentujemy. Szybka i smaczna zupa z ich dodatkiem zagości na waszych talerzach jeszcze nie raz.
Liście kalarepy — mimo iż są pełne witamin i smaku — bardzo często lądują w koszu na śmieci. Tymczasem podobnie jak łodyga kalafiora czy brokuła mają one w sobie potencjał kulinarny, który warto wykorzystać, przyrządzając delikatna i pełną smaku zupę z dodatkiem innych warzyw korzeniowych. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na wyśmienitą zupę z liści kalarepy
Składniki:
1,5 litra wody
liście z 2 kalarep
4 ziemniaki
1 mniejsza pietruszka
2 drobne marchewki
1 niewielka cebula
2 łyżki kaszy jaglanej
5 ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę.
Wrzucamy pozostałe warzywa. Zalewamy je wodą. Dodajemy przyprawy w kawałkach, kaszę oraz natkę pietruszki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kwadrans.
Liście kalarepy myjemy i siekamy. Dodajemy do garnka i gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Po przepisy na inne pyszne zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na wyjątkowy krem z czerwonej kapusty, a także smaczną kompozycję z pora i pietruszki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: