Smakosze.pl Przepisy Włączył kamerę i pokazał, jak w najprostszy sposób zrobić idealne ciasto na pierogi. Bezcenne rady
screen z filmiku na kanale Tomek Lach na YouTube

Włączył kamerę i pokazał, jak w najprostszy sposób zrobić idealne ciasto na pierogi. Bezcenne rady

10 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Tomek włączył kamerę i pokazał, jak w najprostszy sposób zrobić idealne ciasto na pierogi. Dał też bezcenne rady, tym, którzy wciąż mają problem z przygotowaniem elastycznego i sprężystego ciasta. A jak wiadomo jest ono podstawą udanych i smacznych pierogów.

Uwielbiamy pierogi i możemy jeść je nawet codziennie. Trudno się nawet nimi znudzić, bo można je nadziewać różnymi farszami. Jednak, co by nie mówić, podstawą pierogów jest ciasto. Miękkie, elastyczne i sprężyste łatwo daje się wałkować i zlepiać i nie rozpada się w czasie gotowania. Jak przygotować takie ciasto?

W naszym materiale prezentujemy screen z filmiku na kanale Tomek Lach na YouTube. Prawda, że przygotowanie ciasta na pierogi wygląda bardzo prosto?

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 250 ml gorącej wody

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej do miski, by pozbyć się grudek i ją spulchnić. Dodaj do niej sól, a potem dolewaj do niej stopniowo gorącą wodę, cały czas mieszając łyżką.

Ciasto mieszaj do czasu, aż składniki niemal całkowicie się połączą. Wtedy przełóż je na stolnicę i wyrabiaj dość długo, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się lepiło do dłoni.

Jeszcze ciepłe ciasto włóż do foliowego woreczka lub zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut, by odpoczęło.

Po tym czasie podziel ciasto na kilka części. Każdą osobno rozwałkuj na cienki placek, podsypując odrobiną mąki. Z ciasta wykrój krążki i nadziewaj je farszem.

Wskazówka:

Do zagniatania ciasta na pierogi należy użyć gorącej wody, bo umożliwia ona uzyskanie przez ciasto odpowiedniej konsystencji. Gorąca woda powoduje, że zawarty w mące gluten pęcznieje i dobrze wchłania wodę. Dzięki temu ciasto jest sprężyste i wytrzymałe. Na naszej stronie znajdziesz też stary przepis na ciasto na pierogi . Poznasz też przepis Karola Okrasy na ciasto na pierogi .

pierogi
canva/Tanya145

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filmik na kanale Tomek Lach na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy