Smakosze.pl Przepisy Wlej colę do mąki. Zyskasz ogromny przysmak, lepszego nie ma w sklepach
screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Olgi

Wlej colę do mąki. Zyskasz ogromny przysmak, lepszego nie ma w sklepach

26 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Znamy najprostszy przepis na pyszne domowy chleb. Jego receptura może być niemałym zaskoczeniem. Na liście składników znajduje się bowiem popularny gazowany napój. Sprawdźcie ten przepis, a padniecie z wrażenia.

Niezwykły chleb z mąki i coli

Patent z na chleb z mąki i coli, wymaga zaledwie kilku składników. Większość z nich zapewne macie już w domu. Wystarczy wymieszać je, zagnieść i wstawić do piekarnika. Taki domowy wypiek będzie niemałym zaskoczeniem dla całej rodziny.

Cola przeznaczona do wypieku chleba powinna być w temperaturze pokojowej. Nie używajcie napoju wyjętego prosto z lodówki. Najlepiej zawczasu odstawić go w ciepłe miejsce, na przykład na kuchenny blat. Po ok. 30 minutach cola gotowa będzie do wykorzystania w poniższym przepisie.

Bosacka porównała ceny kotletów mięsnych i wege. Nie uwierzysz, co jest droższe

Przepis na chleb z coli i mąki

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 250 ml ciepłej coli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko

Jak zrobić domowy chleb z mąki wymieszanej z colą?

Mąkę na domowy chleb przesiej do miski . Dodaj do niej sól, cukier oraz suche drożdże. Składniki dokładnie wymieszaj .

Do miski z mąką wlej colę . Dodaj 3 łyżki oleju. Składniki połącz, na początku za pomocą łopatki, a następnie ręcznie . Wyrób je na gładkie ciasto, przełóż do nasmarowanej tłuszczem miski i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut .

Po upływie wymaganego czasu ciasto wyjmij z miski i ponownie zagnieć . Podziel je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj i zawiń ciasno w rulon . Z takich rulonów zapleć podwójny warkocz i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce .

Ciasto na chleb posmaruj rozkłóconym jajkiem . Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni . Piecz przez ok. 30-35 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia . Ostudzony pyszny chleb gotowy jest do jedzenia. Domowy wypiek otrzymasz z tego popularnego i totalnie zaskakującego składnika . Czerstwe pieczywo może znaleźć w domu niebanalne zastosowanie .

domowy chleb z coli.png
Canva / ReDunnLev

Źródło: YouTube Przepisy od Olgi

Jak wybrać słodkiego, dojrzałego arbuza? Te detale są kluczowe
Gigantyczna kara dla Biedronki. Próbowali naciągać klientów pod przykrywką chwytliwego hasła
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy