Bosacka porównała ceny kotletów mięsnych i wege. Nie uwierzysz, co jest droższe
Katarzyna Bosacka przeprowadziła ostatnio ciekawy eksperyment. Porównała między sobą ceny kotletów mięsnych, z tymi wegetariańskimi. Wnioski zjeżyły jej włos na głowie. Okazało się, że roślinna wersja dania jest aż 2 razy droższa, od tradycyjnej.
Bosacka pokazała prawdę o wegetariańskich kotletach
Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu w serwisie YouTube, od lat edukuje Polaków w kwestii żywienia. Znana jest z tego, że bierze pod lupę skład poszczególnych produktów spożywczych. Tym razem zwróciła uwagę na jeszcze jedną ważna kwestię. Równie istotna, jak skład, jest także cena produktów spożywczych.
Bosacka porównała koszt kotletów mięsnych i wegetariańskich. Pod uwagę wzięła cenę za kilogram każdego z wyrobów. Ku jej zdziwieniu klasyczne kotlety z mięsa wypadły o wiele taniej.
Dietetyk kliniczny pokazał 5 warzyw, które zawsze kupuje w Biedronce. 1 wybór może szokowaćBosacka skrupulatnie sprawdziła ceny kotletów
Katarzyna Bosacka na stole położyła 2 dania gotowe. Jednym z nich był klasyczny zestaw, czyli schabowy, ziemniaki i kapusta zasmażana. Drugi stanowiły 2 kotlety wegetariańskie z ciecierzycy. Który dla klienta wypada lepiej?
Ekspertka tym razem nie skupiała się na składzie. Choć etykiety produktów zostawiały nieco do życzenia, przyjrzała się bacznie przede wszystkim ich cenom. Nie chodziło jednak o cenę, którą zapłacimy przy kasie, a o tę wyliczoną za kilogram każdego z produktów.
Okazało się, że kotlet mięsny kosztuje w przeliczeniu 25 zł/kg. Ten roślinny natomiast jest o wiele droższy. Za takiego kotleta z ciecierzycy konsument musi zapłacić aż 49,99 zł/kg. Gołym okiem widać, że przebitka jest dwukrotna.
Nie tylko Bosacka sprawdza ceny kotletów
Katarzyna Bosacka zainspirowała swoim eksperymentem. Za jej przykładem poszedł portal Fakt. Jego dziennikarze sprawdzili, czy przypadek przytoczony przez ekspertkę jest odosobniony. Szybko rozwiali wszelkie wątpliwości.
Asortyment dań wegetariańskich w sklepach jest coraz większy. Jego ceny nadal jednak mogą przyprawić o ból głowy. W Auchan za sznycel wegański o wadze 200 g zapłacić trzeba aż 14,38 złotych. Za kilogram daje to ponad 70 złotych.
Wegetariańskie kotlety w boczniakiem są niewiele tańsze. Kosztują lekko ponad 60 zł/kg. Bezmięsny kotlet mielony to wydatek prawie 70 zł/kg. Znacznie lepiej zrobić sobie podobne dania w domu.
Istnieje jedna przystępna cenowo wersja roślinnych kotletów schabowych. Nie jest to jednak danie gotowe, a półprodukt, który wymaga obgotowania w wywarze i usmażenia. Mowa o kotletach sojowych marki Sante. W dużych sklepach kupimy je za 26-28 zł/kg.
Zanim dania wegetariańskie będą tańsze, niż te mięsne, przyjdzie nam jeszcze sporo poczekać. Na szczęście sytuacja i tak jest lepsza, niż jeszcze kilka lat temu. Do tego czasu jednak najlepiej nauczyć się przygotowywać bezmięsne specjały samodzielnie. Wyjdzie nas to nie tylko zdrowiej, ale przede wszystkim taniej. Bosacka wzięła się za ocenianie kontrowersyjnych wypowiedzi w sieci. Te roślinne kotlety będą nie tylko tanie, ale też pyszne.
Źródło: fakt