Wlej do ciasta 4 łyżki oleju i 2 łyżki octu. Babka będzie delikatna jak nigdy
Znamy najlepszy przepis na wielkanocną babkę. Cały sekret tkwi w nietypowych dodatkach. Dzięki niewielkiej ilości oleju oraz octu ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Ta receptura idealnie sprawdzi się przez cały okrągły rok.
Najlepsza babka na Wielkanoc i nie tylko
Nasz sposób na babkę jest banalnie prosty. Z jej upieczeniem poradzi sobie każdy, bez względu na stopień doświadczenia cukierniczego. Pamiętaj, aby zadbać, by wszystkie składniki używane w tym przepisie były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu dobrze połączą się ze sobą, a ciasto wyjdzie dokładnie takie, jak powinno.
Przepis na delikatną babkę wielkanocną
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie wybrany aromat do ciasta
Jak zrobić doskonałą babkę na święta i nie tylko?
Żółtka oddziel od białek
. Margarynę przełóż do miski i dodaj do niej cukier. Ucieraj składniki, stopniowo dodając do nich po jednym żółtku.
Do ciasta na babkę dolej 4 łyżki oleju
. Utrzyj całość, a następnie
dosyp obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
.
Na sam koniec
do masy dodaj ocet i ewentualnie kilka kropel aromatu
. Wszystko
utrzyj na gładko
. Białka ubij na sztywno, dodaj część do ciasta, delikatnie wymieszaj. Dodaj pozostałą pianę, wymieszaj łyżką.
Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką
. Następnie przelej do niej przygotowane ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 60 minut
. Babkę podawaj
po ostudzeniu, udekorowaną lukrem lub oprószoną cukrem pudrem.
Wielkanocna babka budyniowa to sprawdzony patent na ciasto
.
Podczas świat na stole nie może zabraknąć mazurka
.