Smakosze.pl Przepisy Wlej do ciasta 4 łyżki oleju i 2 łyżki octu. Babka będzie delikatna jak nigdy
Canva / AHatmaker

Wlej do ciasta 4 łyżki oleju i 2 łyżki octu. Babka będzie delikatna jak nigdy

8 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Znamy najlepszy przepis na wielkanocną babkę. Cały sekret tkwi w nietypowych dodatkach. Dzięki niewielkiej ilości oleju oraz octu ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Ta receptura idealnie sprawdzi się przez cały okrągły rok.

Najlepsza babka na Wielkanoc i nie tylko

Nasz sposób na babkę jest banalnie prosty. Z jej upieczeniem poradzi sobie każdy, bez względu na stopień doświadczenia cukierniczego. Pamiętaj, aby zadbać, by wszystkie składniki używane w tym przepisie były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu dobrze połączą się ze sobą, a ciasto wyjdzie dokładnie takie, jak powinno.

Czy w Wielką Sobotę można jeść mięso? Stanowisko Kościoła jest jednoznaczne

Przepis na delikatną babkę wielkanocną

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie wybrany aromat do ciasta

Jak zrobić doskonałą babkę na święta i nie tylko?

Żółtka oddziel od białek . Margarynę przełóż do miski i dodaj do niej cukier. Ucieraj składniki, stopniowo dodając do nich po jednym żółtku. Do ciasta na babkę dolej 4 łyżki oleju . Utrzyj całość, a następnie dosyp obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia .

Na sam koniec do masy dodaj ocet i ewentualnie kilka kropel aromatu . Wszystko utrzyj na gładko . Białka ubij na sztywno, dodaj część do ciasta, delikatnie wymieszaj. Dodaj pozostałą pianę, wymieszaj łyżką.

Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką . Następnie przelej do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 60 minut . Babkę podawaj po ostudzeniu, udekorowaną lukrem lub oprószoną cukrem pudrem.

Wielkanocna babka budyniowa to sprawdzony patent na ciasto . Podczas świat na stole nie może zabraknąć mazurka .

ucieranie babki.png
Canva / Ron Lach / Pexels
Zetrzyj w moździerzu i wrzuć do żurku. Cudowny smak podbije serca gości
Nie uwierzysz jak Makłowicz parzy białą kiełbasę. Zawsze pamięta o 1 zasadzie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy