Mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku. Łatwy i szybki przepis
Mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku i czekoladą to pomysł na wyśmienite, świąteczne ciasto. Mazurek z polewą czekoladową i dekoracją z migdałów, suszonych moreli i orzechów włoskich jest pysznym i pięknym, wiosennym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak zrobić mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku, który w porównaniu do zwykłego mleka, daje znacznie lepszą chrupkość.
Mazurek wielkanocny to tradycyjne ciasto, które podobnie jak babka wielkanocna, jest już symbolem świąt. Kruche ciasto z rantami, aksamitny, słodki krem i dekoracja w kształcie kwiatów lub bazi to niezwykły deser do kawy po wielkanocnym obiedzie.
Masę z mleka w proszku przygotujesz błyskawicznie, mleko w proszku doskonale zagęszcza masę, która z dodatkiem całej tabliczki czekolady wprost rozpływa się w ustach, jest bardzo aksamitna.
Ciasto po wyrobieniu koniecznie wstaw do lodówki na godzinę, a przed samym pieczeniem nakłuj widelcem i posmaruj rozmąconym jajkiem. Nakłucie ciasta sprawi, że masa się nie wybrzuszy pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki jajku natomiast ciasto będzie pięknie zarumienione.
Szukasz pomysłu na mazurek wielkanocny? Doskonałą propozycją jest również mazurek z kremem budyniowym i owocami, a także tradycyjne ciasto z masą kajmakową.
Przepis na mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku
Składniki na kruche ciasto:
szklanka mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru wanilinowego
2 żółtka
jajko (do wysmarowania ciasta przed pieczeniem)
pół kostki masła
łyżka kwaśnej śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
100 g mleka w proszku
tabliczka czekolady deserowej
pół kostki masła
50 ml wody
2 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
suszone owoce
płatki migdałowe
orzechy włoskie
Jak zrobić mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku?
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, przesyp do miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka, zimne masło i wyrób jednolite ciasto. Z masy uformuj kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjmij, rozwałkuj na prostokąt, zrób wyższe ranty, całość nakłuj widelcem, wysmaruj rozmąconym jajkiem i przełóż na blachę do pieczenia z papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C, piecz około 15 minut, aż ciasto się zarumieni, ostudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Do rondelka wlej 50 ml wody, dodaj masło, cukier i gotuj na wolnym ogniu przez chwilę, następnie dodaj czekoladę, wymieszaj i zdejmij rondel z gazu.
Źródło zdjęcia: canva/Anna Subbotina Do masy dodaj mleko w proszku i mieszaj energicznie rózgą spożywczą, aż masa stanie się jednolita, bez grudek, następnie wstaw do lodówki, żeby zgęstniałą. Masę przełóż na ciasto i udekoruj bakaliami, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Eksplozja smaku
Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa