Obłędnie puszysta budyniowa babka wielkanocna. Nikt się jej nie oprze
Babka jest jednym z ciast, bez których trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Nasz nowy przepis pozwoli wam przygotować niezwykle delikatny i puszysty wypiek o zniewalającym waniliowym smaku. Sekretem jest dodatek budyniu, który sprawia, że babka jest lekka i przyjemna w odbiorze. Spróbujcie jej koniecznie.
Babka wielkanocna musi być jednocześnie krucha, aromatyczna i puszysta. Kluczowy w osiągnięciu odpowiedniej konsystencji wypieku jest dodatek mąki ziemniaczanej. Warto ułatwić sobie zadanie i sięgnąć po budyń. Waniliowy proszek sprawdzi się doskonale i pozwoli wam przygotować ciasto niemalże błyskawicznie. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienitą babkę budyniową
Składniki:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła + do posmarowania formy
1 opakowanie budyniu waniliowego o masie 35 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jajka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masło topimy w małym rondelku, stawiając go na niewielkim ogniu.
Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy ją z proszkiem budyniowym. Dodajemy proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych i delikatnie mieszamy. Wlewamy przestudzone masło i łączymy je z masą.
Całość przenosimy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy przez 45-50 minut. Babkę studzimy i dekorujemy wedle uznania np. posypując ja cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówka: babka będzie smakowała obłędnie, gdy pokryjecie ją wyśmienitym lukrem królewskim. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis na ten dodatek.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta? Koniec z suchym jak wiór filetem
Sycąca i treściwa biała kiełbasa zapiekana z serem w naleśnikach. Idealny obiad na Wielkanoc
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: winiary