Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Włóż ziemniaki do słoika i wlej colę. Później sobie podziękujesz
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 13.01.2025 15:34

Włóż ziemniaki do słoika i wlej colę. Później sobie podziękujesz

cola
Fot. Anna Zyśk

Takich frytek jeszcze nie jedliście. Są wyjątkowo chrupiące i przepyszne. Idealny dodatek do obiadu lub na wieczorną przekąskę przed telewizorem. Poznaj niezwykły przepis Anny Zyśk na domowe frytki.

Skąd pochodzą frytki?

Uważa się, że ten wyjątkowy dodatek powstał w XVII wieku. O miano ojczyzny frytek bije się Belgia i Francja. Jednak wszystko wskazuje na to, że właśnie Belgowie jako pierwsi zdecydowali się na usmażenie podłużnych kawałków ziemniaków na głęboki oleju.

Wariacji frytek jest naprawdę sporo. Od tych cienkich i prostych, po karbowane. Są jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do dań, ale chętnie jemy je też solo. Najlepsze są oczywiście takie, które porządnie chrupią w czasie jedzenia. Anna Zyśk doskonale wie, jak je przyrządzić. 

Namocz w tej mieszance i wrzuć do pralki. Ścierki kuchenne będą jak nowe

Perfekcyjne frytki z przepisu Anny Zyśk

Każdy z nas ma swoje preferencje, jeżeli chodzi o frytki. Jedni lubią długie i cienkie, a inni grube i karbowane. Jednak niezależnie od tego, jaki wariant wybieramy, chcemy, żeby były chrupkie. Anna Zyśk ma oryginalny sposób na perfekcyjne domowe frytki. Internauci pokochali jej przepisy i wskazówki, które publikuje na jedz.pysznie.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 l coli
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • woda do zalania
  • olej do smażenia

Jak zrobić idealnie chrupiące domowe frytki?

Krok 1. Ziemniaki kroimy na plastry, a następnie na słupki.

frytki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Frytki zalewamy zimną wodę i odstawiamy na 20 min.

frytki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Następnie frytki przekładamy do słoika, zalewamy colą i odstawiamy na kolejne 20 min.

frytki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy. Następnie musimy je osuszyć i posypać skrobią. 

frytki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Tak przygotowane frytki smażymy w głębokim oleju. Będą chrupiące i przepyszne.

frytki.jpg
Fot. Anna Zyśk