Wrzucasz cytrynę do herbaty? Chwila nieuwagi i straci cenne właściwości
Czy dodajesz cytrynę do herbaty? Dla wielu osób jest to absolutna konieczność. Okazuje się jednak, że skórka cytryny niekoniecznie powinna trafić do kubka z napojem. Wszystkiemu winne są znajdujące się na jej powierzchni pestycydy.
Skórka od cytryny może być siedliskiem niepożądanych substancji
Plasterek cytryny dodany do herbaty do doskonałe smakowe urozmaicenie. Poza orzeźwiającą nutą dodaje on ponadto aspektów zdrowotnych do napoju. Wszystko to jednak na nic, jeśli na powierzchni owocu znajdują się szkodliwe dla nas związki w postaci pestycydów. W jaki sposób możemy rozwiązać ten problem?
„Udław się i w*******aj”. Szokujące zachowanie obsługi warszawskiej restauracjiskąd biorą się pestycydy na skórce od cytryny?
Pestycydy powszechnie używane są przy uprawie rozmaitych roślin. Dotyczy to także owoców cytrusowych, w tym cytryn. Bez takiej chemicznej ochrony całe uprawy mogły by zostać zdziesiątkowane przez szkodniki.
Pestycydy są używane niemal we wszystkich miejscach zajmujących się hodowlą cytrusów. Na skórce poszczególnych owoców prawie zawsze pozostaje pewien ich procent. Niedawne badanie, polegające na sprawdzeniu obecności pestycydów na skórkach cytryn uzyskanych z różnych miejsc w Europie nie pozostawia żadnych złudzeń. Chemiczne związki obecne były na 95 procentach badanego materiału.
Poza pestycydami na naszych cytrynach mogą pojawiać się też inny nieproszeni goście. Warto wspomnieć chociażby Salmonellę lub bakterię E. coli. Żadna metoda mycia nie daje 100 procent skuteczności, jeśli chodzi o pozbycie się potencjalnie niebezpiecznych dodatków ze skórki cytryny. Warto w tej sytuacji zachować szczególną ostrożność, gdy idzie o wrzucanie plasterka owocu do herbaty.
Jak dodawać cytrynę do herbaty, aby uniknąć zatrucia?
Obecność pestycydów na skórce cytryny to na szczęście nie powód, by zrezygnować z niej w herbacie. Są sposoby na obejście tego problemu. Wystarczy zadbać, aby wierzchnia warstwa owocu nie trafiła do kubka z naszym napojem. Jak tego dokonać?
Nie wrzucaj do herbaty plasterka z cytryny. Zamiast tego wyciśnij z owocu sok. Smak napoju pozostanie taki, jak lubisz, a przy tym będziesz mieć pewność, że poza samą herbatą nie wypijasz rozmaitych zanieczyszczeń i pozostałości po uprawie.
Nie wyobrażasz sobie herbaty bez pływającego w niej plasterka? Jeśli tak, to zwyczajnie obierz go ze skórki. Przy zamawianiu herbaty w lokalu gastronomicznym poproś o podanie cytryny do niej na osobnym talerzyku. Dzięki temu możliwe będzie zastosowanie jednej z powyższych metod, czy to z wyciskaniem soku, czy też z obraniem. Nawet nie wyobrażasz sobie, jak szerokie zastosowanie w kuchni może mieć sok z cytryny. Jeśli słodzisz herbatę miodem, lepiej zapoznaj się z kilkoma zasadami w tej kwestii.