Smakosze.pl Przepisy Wspaniale sycąca jajecznica po angielsku. Podstawą są pyszne dodatki, które zdobią talerz
canva/ Lisovskaya

Wspaniale sycąca jajecznica po angielsku. Podstawą są pyszne dodatki, które zdobią talerz

4 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przygotuj więc na przykład wspaniale sycącą jajecznicę po angielsku. Istotne są tu też pyszne dodatki, które zdobią talerz. Pożywny posiłek wystarczy ci na dobre parę godzin, a niektórym, aż do obiadu.

Angielskie śniadanie słynie ze swojej pożywności. Jest ciepłe i sycące, więc dostarcza moc energii na dobry początek dnia. Składa się z kilku składników. Są to zwykle jajka sadzone, w koszulkach lub jajecznica, a także podsmażony bekon, fasolka w sosie pomidorowym, pieczone pomidory i pieczywo.

Wyobrażacie sobie, że to wszystko ląduje na jednym, śniadaniowym talerzu? Do tego nie raz serwuje się też owsiankę lub płatki na mleku, a na deser słodkie tosty. Jeśli nic nie macie przeciwko takiej porannej uczcie, pomożemy wam ją przygotować. Dla ułatwienia boczek i jajka usmażymy razem i podamy w formie jajecznicy po angielsku. Oto jak ją zrobić.

Przepis na jajecznicę po angielsku

Składniki:

  • 2 plastry wędzonego boczku

  • 1 łyżeczka masła

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

Przygotowanie jajecznicy po angielsku

Plastry boczku połóż na zimnej patelni i podgrzewaj je, aż ładnie się zrumienią i wytopi się z nich część tłuszczu. Wtedy zdejmij boczek z patelni.

Na patelnię połóż masło, wybij jajka, oprósz je solą i pieprzem, lekko zamieszaj. Smaż, aż jajka lekko się zetną.

Jajecznicę podaj ze zrumienionym boczkiem. Na talerzu połóż też pozostałe składniki angielskiego śniadania.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę po turecku oraz na jajecznicę po francusku .

boczek
canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku, fluentbe

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy