Smakosze.pl Przepisy Wsyp kawę do jajek. Każdy jest zachwycony, co z tego powstaje
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Wsyp kawę do jajek. Każdy jest zachwycony, co z tego powstaje

29 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kawa to nie tylko pobudzający napój. Okazuje się, że w połączeniu z innymi składnikami przygotujesz z niej doskonały deser kawowy, który zachwyci każdego. Nie zwlekaj, tylko poznaj przepis i zaskocz domowników. Przygotowanie takiej przekąski, jeszcze nigdy nie było aż tak proste.

Zaskakujący pomysł na deser

Deser to przekąska, na którą skusi się każdy z nas. Okazuje się, że jej przygotowanie nie musi być skomplikowane, aby zajadali się nią wszyscy. Właśnie takie jest deser kawowy, który przygotujesz głównie z kawy i jajek.

Choć na pierwszy rzut oka takie połączenie wydawać się może zaskakujące, jest naprawdę genialne. Smak powstałej przekąski zachwyca już od pierwszego kęsa, dlatego będziesz przygotowywać ją bardzo często. Na szczęście z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu przygotujesz je niezwykle łatwo i co ważne - szybko.

foremka.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Najgorszy możliwy składnik zupy pomidorowej. Psuje smak i szkodzi zdrowiu

Kawa, jajka i deser gotowy

Zanim dowiesz się, jak przygotować deser kawowy, musisz poznać składniki. Kawa i jajka to jednak nie wszystko. Potrzebne będą także inne produkty, jest to między innymi cukier i mleko. Pozostałe składniki wraz z gramaturami poznasz, sprawdzając poniższą listę. Nie pomijaj żadnego z nich, a deser wyjdzie idealny. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 g kawy rozpuszczalnej
  • 120 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 390 g skondensowanego mleka
  • 10 ml esencji waniliowej
  • 25 ml octu
  • 20 ml oleju
  • woda

Przepis na deser kawowy

Do garnka wsyp cukier, ustaw go na małym ogniu i mieszaj. Gdy cukier zacznie się karmelizować, wlej olej i wymieszaj składniki. Do miski wbij jajka, wsyp kawę oraz wlej mleko. Dodaj esencję waniliową i skondensowane mleko.

Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę. Do foremki na babkę wlej rozpuszczony cukier. Następnie przelej masę z jajek i kawy. Foremkę  przykryj folią aluminiową, a następnie w głębokiej patelni lub w naczyniu żaroodpornym i zalej ją wodą i octem. Całość wstaw do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez godzinę. Po tym czasie krój ciasto i podawaj na deser.

deser kawa.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Dodaj dosłownie łyżkę do masy na racuchy. Nie będą piły tłuszczu
Gessler zdementowała plotki na temat swojego programu.„Jestem prawdziwa w tym wszystkim, nie ma gry"
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy