Smakosze.pl Przepisy Wsyp sodę do dżemu. Żałuję, że tak późno poznałem ten ciekawy patent
Fot. YouTube/Leckere Minute

Wsyp sodę do dżemu. Żałuję, że tak późno poznałem ten ciekawy patent

12 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj patent na szybkie ciasto. Wystarczy, że wsypiesz sodę do dżemu, dodasz kilka składników i efekt cię zaskoczy. Będziesz zdumiona jakie to genialne i proste. Wypróbuj ten przepis nawet dzisiaj i zaskocz całą rodzinę.

Najszybszy przepis na ciasto

Przygotowanie pysznego ciasta nie musi zajmować zbyt wiele czasu. Wystarczy, że zrobisz to z przepisu, który zaprezentuje ci w dalszej części artykułu. Z nim na pewno ci się uda zrobić pyszny deser, który zaskoczy całą rodzinę.

Najlepsze jest jednak to, że zrobisz go tylko z kilku prostych i tanich składników.  Wszystkie potrzebne znajdziesz na liście poniżej. To właśnie dzięki nim to ciasto powstaje tak szybko.

dżęm.jpg
Fot. YouTube/Leckere Minute
Dodaję to warzywo do mizerii zamiast cebuli. Jest 100 razy lepsza

Nie tylko dżem i soda

Podstawowymi produktami tego ciasta jest wspomniany na początku dżem oraz soda oczyszczona. Jednak nie może zabraknąć także składników, które umieściłem na liście poniżej. Żadnego nie pomijaj, trzymaj się gramatury, a ciasto na pewno się uda. Sprawdź listę i zaczynamy pieczenie.

Składniki:

  • 200 g dżemu
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju

Patent na ciekawe ciasto

Rozpocznij od przełożenia dżemu do miski. Następnie wsyp sodę oczyszczoną i wymieszaj oba składniki na jednolitą masę. Do drugiej miski wbij jajka i wymieszaj je za pomocą miksera. Wlej olej, wsyp mąkę i ponownie wymieszaj za pomocą miksera na jednolite ciasto.

Do miski z ciastem przełóż wymieszany z sodą dżem. Wymieszaj obie masy, a kiedy będą gotowe, przełóż je do okrągłej formy do pieczenia. Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 do 45 minut. Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia, a później krój na kawałki i częstuj domowników.

ciasto w formie.jpg
Fot. YouTube/Leckere Minute
Rodzina ciągle mówi o tym cieście. Upiekłem je na święta i zrobiło furorę
Wystarczy jedno kiwi dziennie, a zmiany są nieuniknione. Nie każdy ma świadomość
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy