Smakosze.pl Przepisy Wyborne jajka w pomidorach według Ani Starmach
Pawel Wodzynski/East News; canva/JMichl, Getty Images Signature

Wyborne jajka w pomidorach według Ani Starmach

8 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka w pomidorach stanowią doskonałe śniadanie, które jest wyjątkowo smaczne i pożywne. Anna Starmach zaprezentowała swoją wersję, która jest wyjątkowo aromatyczna. Ten banalnie prosty przepis można zrobić w kilka chwil z podstawowych składników.

Jajka w pomidorach Ani Starmach przygotowuje się w mniej niż 30 minut, dzięki czemu można cieszyć się smacznym, szybkim i bardzo pożywnym posiłkiem od razu z samego rana.

Jajka w pomidorach, nazywane również szakszuką, wywodzą się z Afryki, gdzie stanowią popularny posiłek serwowany na śniadanie lub kolację. Jedząc je, ciężko się oderwać - są zwyczajnie zbyt smaczne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jajka w pomidorach Ani Starmach

Składniki:

  • 6 jajek

  • 1 duża puszka pomidorów krojonych

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • curry 1 łyżeczka

  • słodka papryka 1 łyżeczka

  • ostra papryka 1 łyżeczka

Zacznij od obrania cebuli i czosnku, a następnie posiekania ich w drobną kostkę. Wrzuć cebulę na patelnię z olejem i zacznij podsmażać. Gdy ta wstępnie się zeszkli, dorzuć przeciśnięty czosnek.

Dopraw smażące się warzywa, solą, pieprzem curry, słodką i ostrą papryką, a następnie zalej je pokrojonymi pomidorami z puszki. Łyżką zrób 6 wgłębień w sosie i wbij w nie świeże jajka.

Posiekaj natkę pietruszki, posyp nią szakszukę i wykładaj na talerze. Podawaj ją ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Smacznego.

Szakszuka

Źródło: canva/kornyeyeva, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniastarmach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy