Wyborne jajka w pomidorach według Ani Starmach
Jajka w pomidorach stanowią doskonałe śniadanie, które jest wyjątkowo smaczne i pożywne. Anna Starmach zaprezentowała swoją wersję, która jest wyjątkowo aromatyczna. Ten banalnie prosty przepis można zrobić w kilka chwil z podstawowych składników.
Jajka w pomidorach Ani Starmach przygotowuje się w mniej niż 30 minut, dzięki czemu można cieszyć się smacznym, szybkim i bardzo pożywnym posiłkiem od razu z samego rana.
Jajka w pomidorach, nazywane również szakszuką, wywodzą się z Afryki, gdzie stanowią popularny posiłek serwowany na śniadanie lub kolację. Jedząc je, ciężko się oderwać - są zwyczajnie zbyt smaczne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na jajka w pomidorach Ani Starmach
Składniki:
-
6 jajek
-
1 duża puszka pomidorów krojonych
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
natka pietruszki
-
olej
-
sól
-
pieprz
-
curry 1 łyżeczka
-
słodka papryka 1 łyżeczka
-
ostra papryka 1 łyżeczka
Zacznij od obrania cebuli i czosnku, a następnie posiekania ich w drobną kostkę. Wrzuć cebulę na patelnię z olejem i zacznij podsmażać. Gdy ta wstępnie się zeszkli, dorzuć przeciśnięty czosnek.
Dopraw smażące się warzywa, solą, pieprzem curry, słodką i ostrą papryką, a następnie zalej je pokrojonymi pomidorami z puszki. Łyżką zrób 6 wgłębień w sosie i wbij w nie świeże jajka.
Posiekaj natkę pietruszki, posyp nią szakszukę i wykładaj na talerze. Podawaj ją ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Smacznego.
Źródło: canva/kornyeyeva, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniastarmach.pl