Smakosze.pl Przepisy Wyciskam limonkę do mleka. Powód zaskakuje niemal każdego
Fot. YouTube/cookrate.polska

Wyciskam limonkę do mleka. Powód zaskakuje niemal każdego

8 kwietnia 2024

Czy wiesz, co się stanie, gdy wyciśniesz limonkę do mleka? Warto to sprawdzić w swojej kuchni i wypróbować ten przepis. Efekt zaskakuje i jednocześnie zachwyca smakiem.

Mleko i limonka, czyli zdrowy przysmak

Jeśli lubisz zdrowe, co nieco na śniadanie, to pora poznać ten przepis. Najpierw jednak należy zaopatrzyć się w mleko i limonkę . Do tego odrobina soli i wody, a potem gotowanie. Czy już wiesz, co powstanie dzięki połączeniu mleka i limonki? Niebawem będziesz się cieszyć smakiem pysznego twarogu.

Domowy, pyszny i delikatny będzie w sam raz na śniadanie, czy do kanapek. Polubią go dzieci i dorośli. Można na jego bzie robić desery i dodawać go do ciast . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Cookrate-Polska. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

twaróg
Fot. YouTube/cookrate.polska
Domownicy ciągle proszą mnie o to ciasto. Bije na głowę wszystkie inne

Jak zrobić twaróg z mleka i limonki?

Składniki:

  • 6 litrów mleka
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 ml wody

Przygotowanie twarogu zacznij od wlania mleka do garnka, wyciśnij limonkę i dodaj sok. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 30 minut . W trakcie podgrzewania powoli mieszaj. Po pewnym czasie mleko zacznie się ścinać i powstanie twaróg.

Wyjmij go łyżką cedzakową na durszlak. Następnie przykryj folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki . Po upływie tego czasu wyjmij z lodówki, przełóż na talerz i podawaj.

Prosty i pyszny przepis na twaróg

Przepis jest banalnie prosty w wykonaniu. Twaróg robi się szybko, jednak musi on potem trafić na dobę do lodówki. Wychodzi delikatny, kremowy i bardzo smaczny. Dlatego zaopatrz się w kilka litrów mleka , weź limonkę i działaj w kuchni. Twaróg z tego przepisu wyjdzie każdemu.

Będzie smakował z pieczywem, warzywami, czy jako dodatek do naleśników lub deserów. Pełen smaku i witamin będzie doskonały na śniadanie lub jako przekąska. Wypróbuj ten przepis i zrób prosty i wartościowy przysmak. Podpowiadaliśmy, na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół. Podawaliśmy też przepis na przekąskę z pysznego ciasta.

twaróg
Fot. YouTube/cookrate.polska

Źródło: YouTube/cookrate.polska

Zdjęcia: screen YouTube/cookrate.polska

Moja babcia zawsze dodawała ją do jajecznicy. Z tym składnikiem śniadanie smakuje obłędnie
Te produkty zdobywają coraz większą popularność. Czy nadal trzeba płacić za nie krocie?
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy